Военната комисия одобри договора за "Страйкърите"

Новини
16:22 - 29 Ноември 2023
2034
Военната комисия одобри договора за "Страйкърите"

Ресорната военна комисия в парламента одобри законопроекта за ратифициране на международния договор между България и САЩ за закупуване на нови бойни машини за пехотата "Страйкър".

Министърът на отбраната Тодор Тагарев отново преповтори основните параметри по договора - цената по днешния курс ще бъде малко под 2,2 млрд. долара без ДДС за 196 единици, като машините следва да започнат да бъдат доставяни през второто тримесечие на 2025 година, като и последната машина ще пристигне у нас през 2028 година.

Машините ще се асемблират в България - в завода ТЕРЕМ, като 40% от дейностите по машината ще се правят тук. Водят се разговори и за това да започнем да произвеждаме и артилерийски снаряди за машините, които са с калибър, нетрадиционен за българския военно-промишлен комплекс.

"Възраждане" отново се обявиха категорично против този договор, който според тях е неизгоден за България, и посочиха, че няма да подкрепят ратифицирането му в пленарна зала. ИТН също са против сделката, като според тях закупуваните машини са остарели и недобре въоръжени, БСП се въздържаха.

В крайна сметка "за" в комисията гласуваха от ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС.