Военните грешки на Русия

Украйна твърди, че е убила 14 000 руски войници, въпреки че според САЩ тази цифра вероятно е половината от реалния брой на руските жертви

Новини
22:40 - 19 Март 2022
12225
Военните грешки на Русия

Русия има една от най-големите и мощни въоръжени сили в света, но това не се оказа преимущество при първоначалната й инвазия в Украйна. Много западни военни анализатори бяха изненадани от представянето й на бойното поле до този момент, като то беше описано дори като "некадърно".

Военните успехи на Русия в Украйна изглежда до голяма степен са в застой и мнозина сега се питат дали Москва може да се възстанови от загубите, които претърпява. Тази седмица висш военен служител на НАТО каза пред BBC, че "руснаците очевидно не са постигнали целите си и вероятно няма да го направят". И така, какво се обърка? Коментират висши западни военни и служители на разузнаването за грешките, които Русия е направила.

Погрешни предположения

Първата грешка на Русия беше да подцени силата на съпротивата и възможностите на по-малките въоръжени сили на Украйна. Русия има годишен бюджет за отбрана от над 60 милиарда долара. За сравнение, разходите на Украйна са малко над 4 милиарда долара.

В същото време Русия изглежда е надценила собствените си военни сили. Президентът Путин се зае с амбициозна програма за модернизация на армията и може би е повярвал на собствената си реклама.

Високопоставен британски военен заяви пред ВВС, че голяма част от инвестициите на Русия са били изразходвани за нейния огромен ядрен арсенал и за експерименти, които включват разработването на нови оръжия като хиперзвукови ракети. Предполага се, че Русия е създала и най-модерния танк в света - Т-14 Армата. Но въпреки че той беше забелязан на парада за Деня на победата в Москва на Червения площад, той липсва в битката в Украйна. По-голяма част от тези танкове, които участват, са по-старите Т-72, бронетранспортьори, артилерия и ракетни установки.

В началото на инвазията Русия имаше явно преимущество във въздуха, като бойните самолети, които тя придвижи близо до границата, превъзхождаха военновъздушните сили на Украйна с повече от три към едно. Повечето военни анализатори предполагаха, че нахлуващите сили бързо ще получат превъзходство във въздуха, но това така и не се случи. Противовъздушната отбрана на Украйна все още се оказва ефективна, ограничавайки способността на Русия да маневрира.

Москва може също да е предположила, че нейните специални сили ще играят важна роля, помагайки за нанасянето на бърз и решителен удар.

Високопоставен служител на западното разузнаване каза пред ВВС, че Русия смята, че може да разположи по-леки подразделения като Спецназ и парашутистите от Въздушнодесантните войски, "за да елиминира малкия брой защитници и това да сложи край на всичко". Но през първите няколко дни атаката срещу летище Хостомел, непосредствено край Киев, беше отблъсната, с което беше сложена точка на амбициите на Русия да създаде въздушен мост за докарване на войски, оборудване и продоволствия.

Вместо това Русия трябва да транспортира доставките си предимно по пътищата. Това създава струпвания и колони, които са лесни мишени за украинските сили за организиране на засада. Тежки бронирани машини излизат от пътя, само за да бъдат блокирани в калта, засилвайки образа на руската армия, като „затънала“.

Междувременно дългата руска бронирана колона от север, която беше заснета от сателити, все още не успява да обгради Киев. Най-значителният напредък е от юг, където Русия успя да използва железопътни линии за снабдяване на силите си. Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза пред ВВС, че силите на президента Путин "са загубили инерцията". "Те са заседнали и бавно, но сигурно дават значителни жертви."

Загуби и нисък морал

Русия е събрала около 190 000 войници за тази инвазия и повечето от тях вече са били ангажирани в битката. Но Москва вече е загубила около 10% от тази сила. Няма надеждни данни за мащаба на руските или украинските загуби. Украйна твърди, че е убила 14 000 руски войници, въпреки че според САЩ тази цифра вероятно е половината от реалния брой на руските жертви.

Западни официални представители твърдят, че има и доказателства за влошаване на морала сред руските бойци, като един от тях е споделил, че той е "много, много, нисък". Друг твърди, че войските са "измръзващи, уморени и гладни", тъй като вече са чакали в снега седмици наред в Беларус и Русия, преди да им бъде дадена заповедта за инвазията.

Русия вече беше принудена да търси още войски, за да компенсира загубите си, включително преместване на резервни части от далечни райони като източната част на страната и Армения. Западни разузнавателни експерти смятат, че също така е "много вероятно" чуждестранни войски от Сирия скоро да се присъединят към битката, заедно с наемници от тайната групировка „Вагнер“. Високопоставен военен служител на НАТО заяви, че това е знак, че Русия "стърже дъното на кацата".

Доставки и логистика

Русия има и неприятности с основните неща. Има една стара военна поговорка, че аматьори говорят за тактиката, докато професионалистите изучават логистиката. Има доказателства, че Русия не е обърнала достатъчно внимание на логистиката. Бронираните колони са свършили горивото, храната и боеприпасите. Превозни средства са се развалили и са били изоставени, след което се появиха видеа, как те са теглени от украински трактори.

Западните официални лица също смятат, че Русия може да е на изчерпване на някои боеприпаси. Тя вече е изстреляла между 850 и 900 прецизни боеприпаса с голям обсег, включително крилати ракети, които са по-трудни за подмяна отколкото неуправляемите оръжия. Американски служители предупредиха, че Русия се е обърнала към Китай, за да помогне за преодоляване на някои от тези липси.

За разлика от Русия, в Украйна има постоянен поток от доставяни от Запада оръжия, което е силен тласък за морала на армията й. Вчера САЩ обявиха, че ще предоставят допълнителни 800 милиона долара отбранителна подкрепа. Освен повече противотанкови и зенитни ракети, се очаква тази подкрепа да включва „Switchblade“, който е малък, разработен в САЩ, дрон - "камикадзе", който може да се носи в раница, преди да бъде вдигнат, за да пусне малък експлозив по наземни цели.

Западните разузнавателни служители все още предупреждават, че президентът Путин може да „удвои своята бруталност“. Те казват, че той все още има достатъчно огнева мощ, за да бомбардира украинските градове за "значителен период от време".

Въпреки неуспехите, един служител на разузнаването каза, че президентът Путин е "малко вероятно да бъде възпиран и вместо това може да ескалира. Той вероятно все още е уверен, че Русия може военно да победи Украйна". И докато украинските сили показаха яростна съпротива, същият служител предупреди, че без значителни нови запаси техните ресурси също биха могли „в крайна сметка да бъдат изразходвани по отношение на боеприпаси и личен състав“.

Шансовете за Украйна сега може да са по-добри, отколкото когато войната започна, но те все още изглеждат срещу нея.

Джонатан Бийл (експерт по отбрана ), ВВС