Военният министър: Модернизацията на армията е изостанала

Навършват се 145 години от създаването на войската ни

Новини
09:36 - 06 Май 2023
1403
Военният министър: Модернизацията на армията е изостанала

Процесът по модернизация на българската армия е много забавен, 30 години армията е подценявана. Това заяви пред бТВ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия и 145-годишнината от създаването на войската ни.

Стоянов изрази надежда, че с оглед на случващото се на няколкостотин километра от България, ще бъде взето политическо решение за модернизация на войската.

Ръководството на Министерството на отбраната не чака, ние сме започнали процеса по модернизация. Очакваме до края на годината да бъдат сключени три договора – два със сухопътните войски и един за въздушните ни сили, каза Стоянов. По думите му договори за под 100 млн. лв. ще бъдат сключени по отношение на военноморските сили.

Посоката, в която получаваме известно забавяне, е социалният пакет, който трябва да подготвим за нашите военнослужещи, каза Стоянов. Нараства броят на незаетите длъжности и това е причината за оценката, която беше дадена за последния доклад, според военния министър.

Самочувствието, с което посрещаме празника, е повдигнато, в резултат на това, което сме направили през последната година, заяви министърът на отбраната.

Българската армия беше там, където трябваше да бъде – в помощ на пострадалите от наводненията в Карловско, защита на границата, мисиите по медицинска евакуация, донорски ситуации. В същото време Българската армия продължава да участва в операции на Европейския съюз и НАТО. Ние сме добре приети от нашите съюзници и от партньорите. Българските военнослужещи са се доказали като можещи и знаещи, каза още служебният министър.