Война в студиото на Цветанка Ризова

Александър Симов и Манол Пейков се счепкаха за Украйна, Зеленски и Митрофанова

Новини
20:30 - 14 Октомври 2022
9025
Война в студиото на Цветанка Ризова

Лют спор се разрази в "Лице в лице" по БТВ относно войната в Украйна. Емоционалната дискусия при водещата Цветанка Ризова бе между Александър Симов от БСП и Манол Пейков от "Демократична България".

Припомняме, че от левицата са против намеса с пращане на помощ за украинците, като се обявиха и срещу решението да не бъде канена посланичката на Русия Митрофанова на първото заседание на парламента. ДБ пък са категорично за заявяване на позиция в подкрепа на украинците. Имаше идея дори на 19 октомври в парламента да има обръщение от страна на Володимир Зеленски на първото заседание на депутатите.

"Най-важният въпрос за България да не би да е дали Зеленски ще каже няколко думи на първото заседание на НС? Има си протокол и той трябва да се спазва. Политизацията на този протокол цели някои партии, и то най-вече партия ГЕРБ, да изчегърта основната тема пред България.

Не борим корупцията и онова наследство на ГЕРБ, което е останало, а борим Митрофанова - основния злодей. Основният злодей е Бойко Борисов", каза Симов в началото на диспута.

"До началото на войната най-сериозния въпрос пред България беше тежката корупция. Но сега в момента в Украйна се води битка между доброто и злото. Просто е, г-н Симов. Генералната асамблея на ООН вчера гласува - това са 143 държави, което означава, че това далеч не е само Запада, това е целия цивилизационен свят. Пет държави общо гласуваха против резолюцията на ООН, според която анексирането е незаконно, и според която Русия трябва незабавно да си изтегли войските. Това е най-базовия въпрос в момента в целия свят, включително в България.

Защото става въпрос за фундаментални ценности. България трябва да заеме мястото си сред цивилизованите държави и да го заяви недвусмислено", отговори му Пейков. 

"Аз съм съгласен, базов въпрос е. Тук не е въпросът дали подкрепяме една страна агресор или една страна жертва. Мен ме плаши страстта на много хора, които искат войната да продължи на всяка цена. Ние сме забравили колко ужасяващо нещо е войната. Първото решение на ДБ ще е да прати оръжие на Украйна. Това какво е? Желание войната и жертвите да продължат. Ако тук беше дошъл Джон Ленън и бе изпял "Дайте шанс на мира", нямаше да има кой да го разбере. Защото всички с кървав блясък в очите искат - едната страна иска Русия да продължи до край, а другата страна иска войната да продължи до последния украинец.

Цивилизованият свят трябва да направи всичко възможно двете страни да седнат на масата за преговори", смята депутатът от БСП.

"Когато навремето Украйна стана независима държава, тя се отказа от ядреното оръжие като Русия пое ангажимент да не напада територията й. Сега Русия абсолютно вероломно заплашва да използва това същото ядрено оръжие, което навремето Украйна отказа. За какво говорим? Говорим отново за добро и зло.

Ти не можеш да преговаряш с терорист и агресор, който е готов да ти разбие на всяка цена зъбите без самия ти да имаш средство за защита.

Не може с голи ръце да се биеш срещу гаубица. Те трябва да бъдат подкрепени, за да може преговорите да са на равна нога. С хора като Путин и неговия режим в момента се преговаря само по този начин", разпалено заяви на свой ред представителят на "Демократична България".

"Проблемът ви е, че вие сте готов още украинци да умират, да умират хора от двете страни. Колко време си представяте да продължи тази война? 3-4 години? Да може кръвта да се лее. Мирът е фундаменталната цел. Бил съм в Донбас и там мир нямаше, а се водеше вътрешна гражданска война. България поради много особености на населението, на народа и начина по който хората мислят не може да бъде геополитически ястреб. Защото в крайна сметка хората искат нещо друго - България да не бъде забърквана в конфликт", продължи Симов.

"Няма страна на мира. Има страна на Ким Чен Ун, на Башар Асад, Даниел Ортега и Лукашенко.

Това са четиримата диктатори, които подкрепят Русия, петата държава е Русия. Целият свят е от другата страна на барикадата.

Светът си каза тежката дума. Ние оттук нататък нямаме избор. За какви ястреби говорите? Имаме 143 държави, целия цивилизован свят", отговори му Пейков.

"Дълбоко не казвам, че България трябва да заема едната или другата страна. Твърдя, че позицията на България трябва да бъде двете страни да седнат на масата за преговори. Докога трябва да продължи това - да четем в сводките колко са жертвите от двете страни?", попита Симов, а опонентът в студиото каза: "Докато руснаците напуснат и последния милиметър украинска територия. Като бъдат изтласкани с наша помощ, с оръжие от Запада. Нашите съмишленици са целият цивилизационен свят".

Накрая времето изтече и Цветанка Ризова закри ефира, споделяйки, че този спор явно ще продължи и извън предаването.