Войната в Украйна е във фокуса на форума в Давос

Най-голямото икономическо събитие събира държавни лидери от целия свят в курортното градче

Новини
07:52 - 23 Май 2022
1937
Войната в Украйна е във фокуса на форума в Давос

Украинският президент Володимир Зеленски ще произнесе реч на Световния икономически форум в Давос, който започна вчера.

Военният конфликт в Украйна е в центъра на най-голямото икономическо събитие, което по традиция събира държавни лидери от целия свят в швейцарското курортно градче

Мотото на срещата тази година е "Историята в повратна точка: Правителствени политики и бизнес стратегии" и въпреки че формално 22 май се води за началото на събитието, същинското откриване предстои тази сутрин. За разлика от други години Русия не просто няма да бъде представена на политическо ниво и с бизнес делегация, но дори няма да има своя "къща" на форума - място, където всеки инвеститор може да се запознае с възможностите за правене на бизнес в определена държава.

Украински артисти са превърнали това място, което се намира в центъра на Давос, в своеобразно изложение на военните престъпления на Русия в родната им страна, предаде Ройтерс.

Ключова ще бъде днешната реч на украинския президент Володимир Зеленски, но тя няма да е единствена. До 26 май, когато е краят на форума, редица представители на Киев ще имат възможност да се включат във форума.

Въпреки че речта на Зеленски се очаква да е чрез видео, тази година Световният икономически форум е присъствен след две "пандемични години". Освен липсата на руска делегация прави впечатление, че отсъстват и китайски представители.

САЩ също няма да бъдат представени на президентско ниво, но се очаква специалният пратеник на Вашингтон за климата Джон Кери да е сред гостите в Давос.

Сред останалите официални представители са генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева също се очаква да бъде сред официалните лица, които ще участват във форума в Давос.