Войната в Украйна свива реколтата от пшеница с една трета

Близо 25 милиона тона зърно не могат да напуснат страната заради блокираните пристанища

14:26 - 11 Май 2022
2136
Войната в Украйна свива реколтата от пшеница с една трета

Очаква се добивът от следващата реколта от пшеница в Украйна да спадне с поне 35% в сравнение с 2021 г. поради руската инвазия, според сателитни изображения, анализирани от геолокационната компания "Керос" (Kayrros) и цитирани от Франс прес.

Конфликтът започна точно преди пролетната сеитба и принуди фермерите да работят под бомбите, а и ограничи достъпа им до гориво. Сателитните снимки показват, че разликата сега в сравнение с обичайните сезони е ясно видима, а това потвърждава прогнозите на анализаторите за съкращаване на добивите.

Изображенията са записани между 14 и 22 април, малко по-малко от два месеца след нахлуването на Русия, от спътника на НАСА "Тера" (Terra), а след това са анализирани от "Керос".

От компанията са заложили на метода "нормализиран различен вегетационен индекс", по-същество прецизен инфрачервен анализ, който дава възможност да се оцени състоянието на растенията и да се предвидят възможните добиви.

Според тези данни на този етап Украйна е в състояние да произведе 21 милиона тона пшеница през 2022 г., което е с 12 милиона по-малко в сравнение с 2021 г., прогнозира "Керос".

"Тъй като сраженията продължават и голяма част от производството на пшеница в страната идва от райони на Източна Украйна, където конфликтът е най-интензивен, действителните данни за производство вероятно ще бъдат още по-ниски", предупреждават анализаторите.

"КАмпанията за сеитба напредва, като фермерите сеят с каски и бронежилетки, но това е невероятно логистично предизвикателство и вероятно засетите площи ще бъдат по-малки от преди", посочи Дамиен Веркамбр, анализатор в "Интер-Куртаж" (Inter-Courtage), пред Франс прес.

Земеделските производители, които все пак успеят да засеят и приберат продукцията си, ще се сблъскат и с логистични проблеми, тъй като износът с железопътен и шосеен транспорт може да компенсира само минимална част от износа с кораби, който сега е напълно блокиран.

Близо 25 милиона тона зърно не могат да напуснат Украйна поради блокираните черноморски пристанища на страната и други инфраструктурни проблеми,

причинени от руската инвазия, заяви високопоставен служител на Световната организация по прехраната (ФАО), цитиран от Ройтерс.

"В момента сме изправени пред една почти гротескна ситуация. Налице за 25 милиона тона зърно готови за износ, но те просто не могат да напуснат страната", посочи Йозеф Шмидхубер, заместник директор на ФАО за пазарите и търговията, на брифинг в Женева.

По думите му има "анекдотични доказателства" как руските сили крадат зърно от Украйна и същевременно блокират пристанищата, за да не може то да бъде изнесено, предава Асошиейтед прес.

Според Шмидхубер от Украйна са изчезнали около 700 000 тона зърно, но ясна статистика за размерите на кражбите няма.