Волен Сидеров пак заговори срещу циганите

Още от 2005 г. алармирам за този проблем, в резултат получавам само присъди и глоби, отсича лидера на "Атака"

Политика
18:52 - 15 Април 2019
2001
Волен Сидеров пак заговори срещу циганите

Волен Сидеров отново се връща към първоначалната риторика на партията си „Атака” – темата за циганите. Това става ясно от последното участие на Сидеров в предаване на партийната му телевизия „Алфа”, както и от публикация в официалния му профил във Фейсбук от понеделник, 15 март.

За пръв път от години Волен Сидеров яростно подема темата за циганската престъпност. Именно тя осигури влизането на „Атака” в политическия живот на страната през 2005 г. Впоследствие, след като лидера бе обвинен в разпалване на етнически конфликти и се сдоби с няколко акта от Комисията за защита от дискриминация, „Атака” намали говоренето по този въпрос и дори изобщо спря да се занимава с ромите. Сега, след като искрата в Габрово пламна, Волен Сидеров отново заговори за проблемите с ромите.

„От 2005 г. алармирам за циганската престъпност. Говоря за нея в поредица от статии и коментари – над 20 авторски текста и 60 интервюта имам по темата. В отговор получавах само присъди и глоби. Няколко пъти съм глобяван от Комисията за защита от дискриминация, защото според тях термин „циганска престъпност” няма. Имало само престъпност”, обясни Сидеров.

Ето пълното му изявление по темата:

Искам да попитам защо се поиска оставката само на полицейския началник в Габрово Борислав Бончев, а не и на кметицата Таня Христова? „Атака” ще настоява за разкриване на даваните социални помощи в Габрово. Ние нямаме вицепремиер, но ще направим така, че да се получи информация - на колко хора и по какъв начин са давани социални помощи в Габрово, с какви адреси са тези хора, с редовна или нередовна адресна регистрация и изобщо каква е цялата дейност с подпомагане на заселваните в Габрово цигани.

Такива маси от цигани обикновено се използват за избори и габровци е трябвало да излязат на площада с конкретни искания за оставки и пълен отчет за помощите, които се дават. В случая в Габрово липсва фактологията по и липсва анализът на вътрешния министър, премиера и председателя на парламента за създалото се напрежение. Откъде идва това напрежение, аз имам чувството , че е режисирано. Чувам отвсякъде в момента колко е лоша циганската престъпност. Да, лоша е! Само, че когато аз говорих за това от 2005 г. от трибуната на Народното събрание,  нямаше кой да ме чуе.

Помните ли зверския случай от Литаково през 2009 г., когато само „Атака” поиска да се чуе името на съдията, пуснал след 72 часа убиеца на една 64-годишна жена?! Пенсионираната учителка беше изнасилена, обезглавена с брадва, откраднали й 100 лева.

Гледам сега Каракачанов се пъне по медиите, но не го видях тогава, не видях Цветанов, не видях Марешки, не видях Дариткова, не видях Карадайъ, не видях Нинова да излязат тогава, когато имаше такова зверско убийство, извърешено от човек от ромски произход. Тогава казах в парламента името на съдията, който го пусна и получих глоба от 15 000 лв. В решението на Софийски градски съд, с което съдия Любомир Крумов ме съди, защото съм му споменал името, пишеше, че съм „засегнал субективните права на съдията” и „магистратите приемат, че на Крумов са му причинени болка и страдание, които са рефлектирали в личностната сфера на увредения и е доведен до психически дискомфорт. Убиецът е осъден на 19 години и 10 месеца затвор, от които вече са минали 10 години.

„Атака”” предлага многократно мерки за справяне с циганската престъпност, но те са отхвърляни от останалите партии. През 2011 г. предложих чувствителни промени в Наказателния кодекс - разширяване пределите на неизбежната самоотбрана, приемане на Закон за доброволните отряди, още от 2005 г. го предлагам, защита на селскостопанска продукция от цигански нападения, строги мерки за адресната регистрация и разтурване на незаконните гета, както и въвеждане на смъртното наказание за особено жестоки случаи на убийства, каквото беше това в Литаково. Те бяха отхвърлени с 2 гласа „за“ , 2 „против“ и 16 „ въздържал се“. Тогава ГЕРБ отново беше на власт.

Сега се занимават в апартаменти на политици. Хубаво, а тези резиденции на циганските барони, към тях кога ще се посегне? Хората в Габрово са ядосани, няма диалог с тях. Призовавам българския народ да вика каквото трябва и да го прави както трябва. С две излизания на улицата не става. Аз ядох толкова бой, повечето българи чакат някой да им свърши работата – гонете си интереса всеки ден и всеки час. Иначе си роб. Който иска да го хареса, но това е истина и съм стигнал до тези разсъждения чрез личния си горчив опит. Нашата идея е да накараме колкото се може повече хора да мислят.