Волен Сидеров пред Lupa.bg: Каракачанов и Симеонов избиват комплекси на гърба на "Атака"

Ексклузивно
13:10 - 10 Юли 2019
4525
Волен Сидеров пред Lupa.bg: Каракачанов и Симеонов избиват комплекси на гърба на "Атака"

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров бе неприятно изненадан от новината, че е бил свален от поста председател на „Обединени патриоти” снощи на коалиционен съвет с гласовете на НФСБ и ВМРО. Двете партии, част от управленската коалиция са взели решението без присъствието на представител на „Атака”. Стана ясно, че лидерското място на Сидеров ще бъде поето от двама съпредседатели - Искрен Веселинов от ВМРО и Валентин Касабов от НФСБ. Потърсихме лидера на „Атака”, за да даде информация от първа ръка и да обясни причините за случилото се от негова гледна точка.

- Г-н Сидеров, ще се обърнете ли към съда, след като бяхте отстранен от председателското място в „Обединени патриоти” на заседание на Парламентарната група без присъствието на човек от „Атака”?    

- Защо да се обръщам към съда? Това не е фирмено дело. Моето председателство е атакувано много пъти - за мен това не е проблемът и не е толкова важно. Важният въпрос е, че ВМРО и НФСБ вчера на заседание на Парламентарната група са се опитали да заличат партия „Атака” от тройната коалиция. Това е сериозен проблем...

- Каква е реалната причина за тази крайна стъпка? Защо колегите Ви го направиха по този начин?

- Случилото се поставя под въпрос управленската коалиция, защото тя е съставена от ГЕРБ, която е подписала споразумение с три партии - НФСБ, „Атака” и ВМРО, а не само с две от тях. Но когато се опитат чрез правилника да отстранят „Атака”, това означава, че атакуват директно управленската коалиция. Така че тези, които гласуваха това решение, ще трябва да отговорят защо го правят.

- Но при така изострени отношения между коалиционните партньори, как бихте могли да продължите заедно в съюз?

- Зад гърба ми много неща са се правили в моя кратък, но особено бурен политически живот. Това само по себе си не може да ме разтърси или да ми предизвика някаква лична драма. Тук въпросът е, че  управленската коалиция е дискредитирана от действията на НФСБ и ВМРО.

- Тоест, вие няма да извадите „Атака” от обединението?

- Отношенията в „Обединени патриоти” не може и не трябва да се отразяват на управлението, на голямата коалиция. Мандатът трябва да се завърши. Друг е въпросът ГЕРБ как ще реагира, защото може да си кажат - това си е тяхна, вътрешна работа. Пак ще повторя - големият проблем е, че се поставя под съмнение управленската коалиция и наистина ГЕРБ трябва да реагира на това беззаконие.

- Откъде според Вас дойде инициативата за заговора срещу Вас - от  ВМРО или от НФСБ?

- Какво да ви кажа - в случая не знам. Някаква атака ми правят, защото съм основател на тая коалиция, а и може би тези действия са проява на някакъв комплекс. Но това са неща по-дълбоко психологически, не толкова политически...