Вотът на недоверие е предизборно театро?

Основанието за сглобката си го има, няма изненади, заключи проф. Димитър Вацов

Новини
18:11 - 11 Октомври 2023
1971
Вотът на недоверие е предизборно театро?

Вотът на недоверие няма да мине. Не можем да очакваме изненади, освен едно голямо предизборно театро при дебатите в парламента.

Това каза пред БНР проф. Димитър Вацов, професор по философия и социология в НБУ.

"Не можем да очакваме изненади, защото основанието за сегашната сглобка не е изчезнало. Напротив, ориентацията на България в посока НАТО и ЕС е още по-важна с нападението на "Хамас" над Израел и нарастването на несигурността в Близкия изток", коментира той. 

По думите на проф. Димитър Вацов заради предстоящите местни избори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се стремят непрекъснато да показват разнобой помежду си, за да мобилизират електоралните ядра на партиите в управляващата коалиция:

"Критиките на Бойко Борисов към различни министри, а и кабинета "Денков" като цяло, може да се счита за предварителна артилерийска стрелба заради предстоящата ротация след 5 месеца. Самият Борисов си го казва, че ще настоява да бъдат сменени и министри. Доколко ще успее това и колко министри на ГЕРБ ще влязат в правителството, не може да се каже сега. Това зависи от много фактори - местни избори, бюджет, конституционни промени".      

Бойко Борисов разкритикува правителството за поведението му в кризата с енергетици и миньори
Според проф. Вацов правителството трябва да подобри комуникацията с протестиращите миньори и енергетици от въглищните централи. 

Той изказа мнение, че трудно могат да бъдат реализирани исканията на протеста:

"Запазването на въглищните централи не е в техен интерес и това миньорите и енергетиците трябва да го разберат. Да им се покаже по какъв начин тези райони няма да бъдат съсипани от затварянето на ТЕЦ-овете, нито те самите ще останат без работа на улицата, тъй като през парите от ЕК би трябвало да им се гарантира преквалификация и други възможности за работа".