Вотът на недоверие не успя да събори гръцкото правителство

Кириакос Мицотакис обвини опозицията в брутален опит и манипулация

Новини
09:07 - 29 Март 2024
961
Вотът на недоверие не успя да събори гръцкото правителство

Вотът на недоверие, внесен срещу правителството на Гърция от няколко опозиционни партии, се провали. 141 депутати гласуваха "за", а 159 - "против". Това обобщи в. "Катимерини".

Към 158-те депутати от управляващата партия "Нова демокрация" се присъедини и един независим депутат, който се отдели от крайнодясната партия "Спартанци", за да отхвърли предложението.

Резултатът беше очакван. Едно отстъпление на депутати от Нова демокрация, което би довело до падане на правителството, би било изненада от огромна величина.

Гласуването беше предшествано от речи на министър-председателя Кириакос Мицотакис и лидерите на опозиционните партии в силно натоварена атмосфера, не само защото те бяха фокусирани върху фаталната влакова катастрофа в Темпе миналата година, но и защото беше предшествано от изненадващата новина за оставката на двама министри от правителството, което засили атаките на опозицията в парламента.

Мицотакис отвърна на удара на опозицията, като нарече предложението им "неприемливо" и "неуместно" и осъди "бруталния им опит" да се възползват от широко разпространената скръб за железопътната катастрофа в Темпе на 28 февруари 2023 г., която според него далеч надхвърля семействата на 57-те загинали и стотиците ранени пътници във влака. "Те се опитаха да превърнат скръбта в партийно знаме", отвърна Мицотакис на опозицията.

Причината е информация в медиите, че са манипулирани доказателства за влаковата катастрофа от миналата година, при която загинаха 57 души.

По-рано тази седмица левите опозиционни партии внесоха вот на недоверие срещу консервативното правителство.

Предложението обаче подчертава колко много хора все още са гневни заради трагедията, която разкри как десетилетия пренебрегване и лошо управление са застрашили безопасността на железниците.