Врачанско село блокира републикански път

Жители на Девене се събират на протест срещу окаяното състояние на шосето

Новини
12:45 - 01 Юли 2023
10811
Врачанско село блокира републикански път

Във врачанското село Девене хората се събират на протест срещу лошото състояние на републиканския път, който минава от там. Отскоро по него минава тежкотоварният трафик, отклонен заради модернизацията на международния път Е 79 между Ботевград и Мездра. 

С плакати: "ТИР-овете вън от нашите села", "Пътят се нуждае от основен, а не от козметичен ремонт" и "Ние плащаме данъци и винетки" десетки жители на Девене блокираха Републиканкия път 2-13, по който преминава тежкотоварния трафик през Северозапада. Засега няма големи колони от чакащи автомобили и камиони. 

Недоволството се отприщи, след като в началото на миналия месец беше спряно движението по Е-79 между Ботевград и Мездра за дълго чаканата модернизация. Трафикът в региона беше пренасочен през обходни маршрути по няколкото второкласни пътища. 

Един от тях минава тук, през село Девене, където обаче отсечката не е в добро състояние. Преди две години тя е ремонтирана частично, положен е само един слой асфалт и дейностите са спрени. 

Маркировки и знаци няма. При това състояние на пътя движението на ТИР-ове, които местните хора са преброили около 100 за един час, създава редица проблеми в селото. На места има пропукани къщи, пътната настилка е пропаднала и има разклатени електрически стълбове.

Междувременно от АПИ съобщиха, че възстановяват ремонтните дейности в селото поради значимостта на маршрута и в полза на местните хора. 

Довършителните дейности ще започнат около 10-ти юли.