Връщат пари за парно и газ

КЕВР прави цени за всеки месец от 5 август 2019 г. до 31 март 

Новини
14:06 - 27 Март 2020
1608
Връщат пари за парно и газ

Парите, които "Булгаргаз" ще възстанови на топлофикациите и газоразпределителните дружества, заради по-ниската цена на газа, ще се възстановяват на домакинствата с намаляване на сметките на парно и газ.

Това става ясно от промените в Закона за енергетиката, които Министерството на енергетиката предостави на парламента.

Месец след като топлофикациите и газоразпределителните дружества получат от "Булгаргаз" парите за по-евтиния газ (със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.), те трябва да установят разликата в цените за клиентите си в рамките на един месец, но за парното това важи само за тези, които са на месечен отчет. За останалите, които получават годишна изравнителна сметка, сумите за възстановяване ще бъдат записани в нея и възстановени след нея. 

Суми ще се възстановяват и на клиенти, които са се отказали, но към 5 август 2019 г. и след тази дата са ползвали газ или парно.

Според проектодокумента първо "Булгаргаз" трябва да възстанови на топлофикациите и газоразпределителните дружества суми по договори за доставка на газ от 5 август 2019 до 31 март 2020 г., след намаление на цената на газа от промяна на договора с "Газпром Експорт".

Втората стъпка е, че се задължава КЕВР да определи със задна дата, всеки месеец от 5 август миналата година нови цени за всеки месец на доставките на "Булгаргаз" и след това за цените на газоразпределителните дружества.

За същия период се определят за всеки месец и цените на парното и топлата вода, както и на тока, произведен от топлофикациите по висококомбинират начин.

След като "Булгаргаз" получи парите от "Газпром Експорт", българското дружество е длъжно в рамките на 2 седмици да възстанови парите на газоразпределителните дружества и на топлофикациите, както и на другите си клиенти по цени, които са определени от КЕВР. 

Топлофикациите пък трябва до месец да определят какво ще връщат на клиентите си, които са на месечен отчет, а в изравнителната сметка - за тези, които са на годишно изравняване. За газовите дружества също важи едномесечния срок.

Очаква се в сряда проектът да бъде внасен официално в парламента.