Връщат стария директор на БНР?

Общество
12:50 - 04 Ноември 2020
6289
Връщат стария директор на БНР?

Предишният генерален директор на БНР – Светослав Костов, изненадващо може да се върне на поста си, научи Lupa.bg. Върховният административен съд (ВАС) вчера постановил, че решението на Административен съд София – област по отношение на Костов е неправилно, затова връща делото за преразглеждане на друг състав. 

През октомври миналата година СЕМ единодушно освободи Светослав Костов от поста генерален директор на БНР с мотива, че грубо е нарушил медийния закон, както и правото на хората по Конституция да бъдат информирани. Това стана, след като излъчването на програма „Хоризонт” беше спряно за няколко часа. На 3 ноември тази година обаче след обжалване от страна на Костов ВАС казва друго:

„Нито съдът, нито административният орган са обсъдили доводите на жалбоподателя относно неотносимостта на НП № РД-10-26/02.10.2019 г. към основанието за прекратяване предсрочно мандата на генералния директор. СЕМ е игнорирал и доклада от проверката, възложена от главния прокурор на Република България, в който е установено, че жалбоподателят не е бил уведомен за нещо по-различно от профилактика на студиен комплекс на програма „Хоризонт“, като липсват данни да е бил уведомен, че програмата ще бъде спряна”.

Така на практика, ако спечели окончателно делото, Светослав Костов ще трябва за заеме отново мястото си като директор на БНР. „Ако аз имам положително влязло в сила съдебно решение – никой не може да го оспорва”, коментира пред Lupa.bg бившият директор на радиото.

Ако това се случи, остава висящ въпросът какво следва за настоящия директор на БНР Андон Балтаков? Той най-вероятно ще трябва да отстъпи мястото на предшественика си.

Междувременно Lupa.bg научи, че в неделя Андон Балтаков си е направил PCR тест, купил си е билет и отново е отлетял за две седмици в посока към Съединените щати.