Вратар с нов рекорд на футболните първенства

При загубата с 0:1 от Швейцария играчът на Камерун Андре Онана подаде 26 паса, докато се намираше извън наказателното поле

Нещо за четене
12:05 - 26 Ноември 2022
2452
Вратар с нов рекорд на футболните първенства

Вратарят на Камерун Андре Онана (26 г.) направи впечатляващо постижение още в първия си мач на Мондиал 2022. При загубата с 0:1 от Швейцария той подаде 26 паса, докато се намираше извън наказателното поле.

Това е рекорд за цялото време, откакто се води статистика на световните първенства (б.ред. - от турнира в Англия през 1966 г.).

Кратък преглед показва, че до 2014 г. само двама вратари бяха правили над 16 паса извън пеналтерията в един мач - белгиецът Филип де Вилде (25, през 1998 г. срещу Нидерландия) и парагваецът Хосе Луис Чилаверт (24, през 2002 г. срещу Словения).

 
След това обаче на сцената излезе германецът Мануел Нойер с неговия специфичен стил и той окупира общо четири позиции в настоящия Топ 10. Четвъртото му място е заради 21 паса на Мондиал 2014 срещу Алжир, петото и шестото - защото направи по 17 подавания (през 2018 г. срещу Швеция и сега, през 2022 г. в Катар, при загубата с 1:2 от Япония), а осмото - за 16 паса извън наказателното поле през 2018 г. срещу Южна Корея.

Интересното е, че останалите позиции (7, 9 и 10) се заемат само от един вратар - Кейлор Навас (Коста Рика). Той е записал три мача с по 16 подавания извън пеналтерията, и трите - все на Мондиал 2014: срещу Нидерландия, Австралия и Бразилия.

И докато при Нойер и Навас се касае по-скоро за офанзивен начин на игра на целия отбор, то при Де Вилде и Чилаверт е по-екстравагантен индивидуален стил.

При новия рекордьор Онана обаче става въпрос за нещо съвсем различно - той вижда проблеми в защитата на Камерун и излиза извън своето поле, за да помага с подавания.

На първо място обаче футболистът, който от юли е в "Интер", е известен с уменията си да бъде като плеймейкър в половината на своя отбор. Обича да получава топката и активно да участва в нейното изнасяне и изграждане на атаката. Той често излиза извън наказателното поле, когато съперниковият отбор не упражнява преса

На второ място - срещу Швейцария камерунците изоставаха в резултата от 48-ата минута нататък и това наложи африканците да се изнесат в по-предни позиции. Именно тогава са и повечето пасове на Онана (20) срещу 6 през първата част.

И третият фактор - споменатите слабости в защита. Централните бранители Никола Нкулу и особено Жан-Шарл Кастелето не се справяха добре с пасовете. В този случай Андре Онана просто взе контрола и дори на моменти се оказваше по-напред от последния защитник, а по-често - и на една линия с него.

В тези позиции, в които се намираше вратарят, можеха да действат вместо него и защитниците, но те му предоставиха инициативата, защото сами съзнаха, че не се справят добре.

Затова и този рекорд не е толкова комплимент за Онана, колкото "черна точка" за полевите футболисти на Камерун, които вратарят опита да избави от неудобство.