Вратичка в закона: Ива Митева все пак влиза в парламента

Бившият парламентарен шеф отново оглавява дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС"

Новини
14:00 - 24 Април 2023
8103
Вратичка в закона: Ива Митева все пак влиза в парламента

Макар и да не успя да влезе в парламента като депутат, бившият председател на НС и бивш депутат от "Има такъв народ" Ива Митева ще работи в законодателната институция отново като директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз". 

Митева напусна ИТН заедно с Любомир Каримански и пробваха да влязат в Народното събрание с новата формация "Заедно", но така и не успяха да прескочат 4-те процента.

Директорският пост в НС ексдепутатката заемаше още преди да влезе в политиката, както и по време на дейността на 48-то Народно събрание. Тогава Митева вече беше напуснала "Има такъв народ" след като партията не премина прага от 4% от гласовете на избирателите за влизане в парламента.

Завръщането на Митева в парламента става благодарение на закона за държавния служител, в чиито заключителни разпоредби е записано, че държавен служител, който бъде избран за народен представител, има право след прекратяване на пълномощията му да се върне на заеманата от него длъжност. В изборния кодекс е посочено, че кандидатите, които са на публична длъжност, задължително трябва да използват платен или неплатен годишен отпуск за времето от регистрацията за изборите до обявяването на резултатите.

От януари 2020 г. досега Ива Митева е оглавявала дирекцията в промеждутъците от време, в които не е била депутат, а по време на предизборните кампании е била в неплатен отпуск. Сега тя отново ще консултира народните представители за качеството на законодателството им.