Вреден химикал в хляба води до диабет

Веществото пропионат може да предизвика затлъстяване и хормонални проблеми

Новини
16:01 - 29 Април 2019
3954
Вреден химикал в хляба води до диабет

Международна група учени установи, че употребата на пропионат, който се използва при печене на хлебни изделия, предизвиква хормонални нарушения и увеличава риска от затлъстяване и диабет, пише БТА, позовавайки се на ЮПИ.

В рамките на експериментите късоверижна маслена киселина, която предотвратява поява на плесен в хляба, била вкарана в миши организми. В резултат било наблюдавано повишаване на активността на симпатиковата нервна система. Това на свой ред довело до увеличаване нивото на някои хормони, като глюкагон, норадреналин и на свързващия мастните киселини протеин FABP4. Чернодробните клетки у гризачите произвели по-голямо количество глюкоза. Мишките били засегнати от хипергликемия, която е признак за диабет.

Във втората част от изследването участвали здрави доброволци, които били разделени на две групи. Участниците в едната група консумирали храна, съдържаща 1 грам пропионат, а доброволците в другата - храна, съдържаща плацебо. Кръвни проби били взети преди храненето, 15 минути след приключването му и на всеки 30 минути в разстояние на 4 часа. Оказало се, че приемът на съдържащи пропионат продукти увеличил производството на хормони, предизвиквайки метаболитни нарушения.

Диабетиците в света са над 400 милиона. Специалистите прогнозират, че до 2050 г. засегнатите от диабет ще се увеличат с 40%, въпреки мерките за профилактиката му.