Вредно ли е да се яде паста вечерно време

Ще се отрази ли това на килограмите ви

Здраве
17:44 - 19 Април 2024
7372
Вредно ли е да се яде паста вечерно време

Пастата е едно от най-обичаните ястия в света, а начините, по които може да се приготви, са почти неизброими.

Обикновено прибягваме към това тестено изкушение, когато нямаме време да приготвим нещо по-специално за обяд или вечеря. Причините за това са няколко, но може би най-основната е, че се вари бързо и с няколко лъжици песто може да се превърне в чудесно ястие.

Много хора обаче се чувстват гузни, когато похапват паста, особено вечер. Дали обаче твърдението, че така се пълнее от нея лесно е валидно?

Според д-р Лорънс Плъми, диетелог и основател на Napso Thérapie, пастата отдавна е паднала в жертва на грешни схващания. Истината е следната - калориите, които ще си набавите от 100 г макарони или спагети се равняват на около 130-140 калории. Това е до два или три пъти по-малко, ако изядете същото количество пица.

"Ще напълнеете от пастата, когато прекалявате много с нея,

нямате балансирано хранене като цяло и постоянно я консумирате със сметанов сос и бекон или твърде мазен доматен сос", обяснява д-р Плъми.

Пастата не е лишена от своите хранителни стойности. Тя осигурява енергия, а когато са пълнозърнести доставят на тялото фибри и витамини от група В.

За да имате най-голяма полза от тях, трябва да ги консумирате алденте. Така ще повишите нивата на кръвната захар плавно и ще облекчите работата на панкреаса. Ядете ли ги твърде сварени, ще се случи обратното - нивата на захар в кръвта ще се качат рязко, а това

би предизвикало прекомерното отделяне на инсулин, което не е добре за здравето.

Един от недостатъците на този вид тестени изделия е глутенът. Това може да е проблем за хората, които имат непоносимост към него. За щастие, в днешно време има достатъчно видове алтернативи, благодарение на които ще се насладите на любимото си ястие безопасно.

А сега, да се върнем на темата дали е добра идея да ядете паста вечерно време.

"Не препоръчвам да ядете храни с високо съдържание на нишесте вечерно време, защото

през нощта тялото не се нуждае от толкова много гориво.

Когато не може да го изразходва, то ще започне да го трупа като мазнини", категорична е д-р Лорънс Плъми.

Най-доброто време за похапване на паста е обядът.

Така ще се запасите с енергия. Но ако ви се похапва и за вечеря, не се лишавайте. Пригответе ги алденте и направете лек сос със зеленчуци към тях. Внимавайте най-вече с количеството, а една приятна разходка след вечеря ще премахне от вас всички угризения.