Време беше: Германия води близо 3 000 дела срещу екоактивисти

Демонстрациите на така наречените защитници на природата затварят улици, магистрали и летища, прекъсват театрални представления и се залепват за картини в музеите

Новини
11:52 - 17 Септември 2023
3660
Време беше: Германия води близо 3 000 дела срещу екоактивисти

Германските власти са започнали 2 860 съдебни дела срещу у„астници в демонстрации за климата в Берлин, съобщиха от прокуратурата, предаде ДПА.

Срещу членовете на групата на климатичните активисти "Последното поколение" (Last Generation) има 2 458 дела, а 402 се отнасят до активисти на "Бунт срещу изчезването"(Extinction Rebellion).

И двете групи за борба с климатичните промени са известни с гражданското си неподчинение, включително с улични блокади, при които протестиращите се залепват за асфалта. 

Членовете на"Последно поколение" призоваха за подновяване на уличните блокади в германската столица, които да започнат в понеделник за неопределен период от време. Те настояват за прекратяване на използването на изкопаеми горива до 2030 г.

Окръжният съд в Тиргартен е постановил общо 143 решения досега, като в два случая обвиняемите са били оправдани. В два случая е наложена присъда лишаване от свобода.

Активистите в по-голямата си част са били осъдени на глоби, най-вече за съпротива срещу служители на правоприлагащите органи. 

"Последно поколение" обвинява германското правителство, че пренебрегва предупрежденията за климатичните промени. Техните искания включват ограничаване на скоростта по магистралите до 100 км/ч, евтин обществен транспорт и прекратяване на използването на изкопаеми горива до 2030 г. 

Активистите обикновено протестират по улиците на градовете, магистралите и летищата, прекъсват театрални представления и се залепват за картини в музеите.