Времето през април : От минус 2 до плюс 32 градуса

Опасност от слани съществува през целия месец

Новини
15:40 - 30 Март 2024
4247
Времето през април: От минус 2 до плюс 32 градуса

Април ще започне с топло и предимно слънчево време, на места в страната максималните температури ще достигнат 30 градуса. На 2 април през страната ще премине студен фронт, от запад на изток на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има вероятност за градушки, а температурите ще се понижат с 4-5 градуса, но ще се задържат по-високи от обичайните. 

В средата на първото десетдневние въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, очакват се и градушки. През последните дни от първото десетдневие температурите отново ще се повишат. Ще бъде предимно слънчево, на места в равнините и котловините с краткотрайна мъгла.
   
В началото на второто десетдневие ще бъде сравнително топло. През периода 11-15 април се очаква на много места в страната да има валежи. Температурите ще се понижат и ще се доближат до обичайните за средната за април. През втората половина от десетдневието се очаква да бъде предимно слънчево. Дневните температури ще се повишат, но сутрешните ще бъдат ниски и на места в равнините, и в котловините ще има условия за слана.

През третото десетдневие температурите ще бъдат около и над нормата, а валежите около нормата. Вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове, по които ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, градушки и относително понижение на температурите, ще има около 22 април, 26 април и в края на месеца. 

Април е типичен пролетен месец, през който температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава.

Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец.

При интензивни затопляния през април се достигат летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват и гръмотевичните бури.

В началото на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 8 минути, и залязва в 19 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 12 чса и 45 минути. 

В края на април слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, и залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня вече е 14 часа и 4 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 2 април е последна четвърт, на 8 април е новолуние, на 15 - първа четвърт, на 23 април е пълнолуние, а на 30 април е последна четвърт.