Времето влияе на броя на избирателите в Кипър

В държавата се гласува с 8 различни бюлетини едновременно на европейски и местни избори, което се очаква да удължи самия процес и за много хора, особено възрастни, ще е трудно да останат продължително време на открито

Новини
13:36 - 08 Юни 2024
2200
Времето влияе на броя на избирателите в Кипър

Засилен е напливът в хотелите по крайбрежието и в планинските райони на Кипър в изборния уикенд, съобщиха от Кипърската хотелиерска асоциация. Климатичните условия се смятат за "важен фактор" за активността на гласоподавателите утре.

Резервациите са се увеличили значително заради рекордните горещини през тази седмица, които изпратиха кипърците на плажа, каза генералният директор на Кипърската хотелиерска асоциация Филокипрос Русунидис.

По-голямата част от тях обаче са за една нощ и се очаква гостите да се приберат по домовете си в неделя, за да гласуват, добави той. Асоциацията е дала инструкции на своите членове да осигурят възможност на работещите в туристическата индустрия, сред които и много българи, да упражнят свободно правото си на глас.

След като и днешният ден преминава под жълт код за 40-градусова жега, в изборния ден се очаква температурите да се понижат до 35-38 градуса, което е малко над средните стойности за сезона.

Леката промяна е в полза на избирателната активност. В Кипър се гласува с 8 различни бюлетини едновременно на европейски и местни избори, което се очаква да удължи самия процес и за много хора, особено възрастни, ще е трудно да останат продължително време на открито.

Близо 700 000 са гласоподавателите в Кипър, за които са разкрити 1864 секции в страната и чужбина. Те ще определят 6-имата представители на Кипър в Европейския парламент и над 3200 ръководители и членове на местната администрация.

Над 3000 полицаи ще дежурят в изборния ден, за да обезпечат безпроблемното му протичане.

Цената на двойните избори в Кипър възлиза на 7 млн. евро.