Все още търсенето на имоти е по-голямо от предлагането

Цените на жилищата у нас ще забавят темпа си на растеж заради плахото снижаване на активността

Новини
22:05 - 30 Октомври 2022
3454
Все още търсенето на имоти е по-голямо от предлагането

Цените на жилищата у нас ще забавят темпа си на растеж заради плахото снижаване на активността на имотния пазар. Но недостатъчното предлагане прави вероятността от поевтиняване незначителна. Прогнозата е базирана на данни за жилищния пазар през третото тримесечие.

Данните на Агенцията по вписванията засега показват спад на сделките от около 7% на годишна база, но въпреки това цените им се задържат.

През третото тримесечие най-търсени в София остават тристайните и двустайните жилища с лек превес на вторите. Цените на двустайните апартаменти се движат в широк диапазон, като сделки се сключват на нива от 87 хил. до 170 хил. евро в зависимост от местоположението и състоянието на имота.

Сделките с тристайни жилища са в много широк диапазон и могат да стартират на нива от 120 хил. до 380 хил. евро, а в центъра на столицата могат да стигнат и до 550 хил. евро. Към тези имоти може да се предлагат гаражи или паркоместа, които допълнително вдигат крайната цена.

Най-активно е търсенето на жилища в кварталите “Манастирски ливади”, “Витоша”, “Младост 4”, “Студентски град”, “Малинова долина”, “Кръстова вада”. Интерес в търсенето се отчита още и в районите “Бъкстон” и “Павлово”.

Ръст в търсенето на къщи през третото тримесечие спрямо предходното отчитат още от Arco. Повечето купувачи са семейства на средна възраст със стабилни доходи. Те имат изискване за по-спокоен начин на живот, но в същото време търсят и близост до големия град.

Цените също са доста различни - от 200 хил. до 700 хил. евро, а в някои случаи надхвърлят 1 млн. евро.

През третото тримесечие няма засилване на интереса към парцели. В самите градове те не се и предлагат особено много и затова в центъра на столицата цените им често са фантастични и могат да достигнат и до 2 млн. евро. Но в покрайнините на София парцели, годни за сторителство на жилища, могат да се намерят и за 50 хил. до 300 хил. евро.

Предлагането на жилища като цяло е доста ограничено. Най-активно е то в кварталите “Малинова долина” (1500 – 2000 евро/кв.м), “Кръстова вада” (1600 – 2300 евро/кв. м), “Витоша” (1600 – 1880 евро/кв. м). Тези цени зависят най-често от това дали апартаментите са напълно завършени, или не.

През последните месеци пазарът на недвижими имоти в Пловдив показва постоянен растеж, като напоследък средните цени на жилищата там все по-често започват да преминават психологическата граница от 1000 евро/кв. м. От миналата година до момента цените на жилищата в града са се повишили с между 10 и 15 на сто.

Както в столицата, и тук превес има търсенето за сметка на ограниченото предлагане. Предпочитаните квартали в Пловдив остават “Тракия”, “Западен”, “Смирненски”, “Каменица”. Най-активно е предлагането в районите “Христо Смирненски” и “Младежки хълм” (1000 – 1200 евро/кв. м), централен район (1200 – 1500 евро/кв. м), “Кършияка” (1000 – 1200 евро/кв. м). Продължават да се търсят и къщи в близост до Пловдив.