Все по-често изкуственият интелект се използва за фишинг атаки

Новини
19:29 - 14 Февруари 2024
1796
Все по-често изкуственият интелект се използва за фишинг атаки

Увеличава се тенденцията изкуственият интелект да се използва за фишинг атаки към бизнеса. Това показва статистиката на швейцарска компания за киерсигурност, която оперира и у нас.

Около 91 % от организациите са се сблъсквали с фишинг атаки, базирани на изкуствен интелект, посочва компанията за сигурност. За периода 22-23-та година това е увеличение на имейл атаките с 222%. 

Киберпрестъпниците използват изкуствен интелект за обучение.. Тези „инструменти“ са базирани на собствени езикови модели и не са просто производни на онези, използвани за ChatGPT. 

От компанията отбелязват, че навлизането на ChatGPT е довело до увеличаване на употребата на генеративен изкуствен интелект за кибератаки. 

От фирмата за киберсигурност посочват, че с помощта на ИИ киберпрестъпниците създават персонализирани и насочени фишинг кампании, за да откраднат чувствителната информация. 

Прогнозите са за повече създаване на фалшиви видеа, а фишингът ще бъде базиран на QR кодове. 

Докладът обхваща периода юли – декември 2023-та година. Базиран е на данни от повече от 1 000 000 уникални крайни устройства в 15 държави. Наскоро от инициативата „112КиберПомощ“ предупредиха, че през iMessage на "Епъл "се разпространява фалшива покана за бизнес партньорство, която цели източването на банковата карта.