Всеки 5-ти в света под риск от тежката форма на Covid-19

1,7 млрд. са със затлъстяване и сърдечносъдови проблеми

Новини
14:58 - 16 Юни 2020
1377
Всеки 5-ти в света под риск от тежката форма на Covid-19

Тежка форма на Covid-19 може да развият около 1,7 милиарда души със затлъстяване и сърдечносъдови болести, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет глоубъл хелт". Това е около 22 процента от глобалното население в света.

Вече е доказано, че заразата, отнела живота на над 430 000 души по време на първата пандемична вълна, удря с по-голяма сила пациенти със съпътстващи заболявания.

Експерти от лондонския Колеж по хигиена и тропическа медицина са анализирали глобален набор от данни за заболявания, включително диабет, белодробни болести и ХИВ, използвайки ги за да преценят колко хора са изложени на повишен риск от сериозна инфекция с COVID-19.

Изследователите са установили, че един на петима души имам поне един основен здравословен проблем, който го излага на повишена опасност.

Въпреки че не всички от тях ще развият тежки симптоми на Ковид-19, ако се заразят, изследователите отчитат, че около четири процента от глобалното население - близо 350 милиона души), вероятно ще се разболеят достатъчно сериозно, за да се наложи болнично лечение.

"Докато страните излизат от изолация, правителствата търсят начини да защитят най-уязвимите от вирус, който все още циркулира. Това може да включва препоръката към хора с основни заболявания да възприемат мерки за социално дистанциране, съобразени с нивото им на риск", казва ръководителят на изследването Андрю Кларк.

В съответствие с други проучвания за риска от COVID-19, авторите на настоящото отбелязват, че за възрастните хора опасността да се разболеят сериозно е по-голяма.

При по-малко от пет процента от хората под 20-годишна възраст се наблюдава поне един основен рисков фактор, излагащ ги на повишена опасност от тежка форма на Ковид-19, в сравнение с две трети от индивидите над 70 години. В страните с по-младо население има по-малко хора с поне едно основно заболяване. Рисковете обаче варират в глобален мащаб, показва анализът.

Малките островни държави като Фиджи и Мавриций, например, имат сред най-високите проценти на диабет - известен рисков фактор за COVID-19.

Страните с най-голямо разпространение на ХИВ/ СПИН като Лесото също трябва да бъдат бдителни, отбелязват авторите на изследването.

В Европа над 30 процента от хората - или над 231 милиона от населението на континента, имат един или повече основни здравословни проблеми, показва проучването.