Всеки стратегически обект с "точка за контакт" в ДАНС

Служебният кабинет прие промени в правилника на агенцията за сигурност

Новини
17:28 - 30 Април 2024
2131
Всеки стратегически обект с "точка за контакт" в ДАНС

Служебният кабинет прие на днешното си заседание промени Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), приет с Постановление на Министерския съвет (МС) от 2008 г.

С промените се предвижда да бъде определена точка за контакт от страна на ръководителите на стратегическите обекти и възлагащите или извършващите стратегически дейности с представителите на ДАНС при бедствие, инцидент или авария. Точката за контакт ще се използва и за осъществяване на работа, за извършване на конкретно възложена задача или за практическо обучение по Закона за професионалното образование и обучение, както и при контрол на организацията на охраната на обектите, включително при терористични заплахи.

Идеята е с промяната да се създадат достатъчно гаранции за бърза и своевременна координация между обектите, възложителите и изпълнителите на стратегически дейности и ДАНС, съобщиха от пресцентъра на МС.

Регламентира се и ред за достъп за представители на конкретни институции до стратегическите зони на стратегическите обекти и до зоните, свързани с изпълнение на стратегически дейности - за структури на наказателното производство, МВР, медицински специалисти и друг персонал от центровете за спешна медицинска помощ при бедствие, инцидент или авария. Въвежда се и ред за докладване в ДАНС в посочените случаи.

Намалява се също административната тежест, като няма да се изисква представяне на редица удостоверителни документи за достъп до други стратегически зони при наличие на издадени разрешения за достъп до класифицирана информация и при разрешения по Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".