Всеки втори ще доплаща за парно тази година

10% от столичани вече са получили фактурите за зимата

Новини
14:45 - 25 Юли 2021
2492
Всеки втори ще доплаща за парно тази година

Всеки втори тази година ще доплаща за парно

Всеки втори потребител тази година ще доплаща за парно. Това показват изравнителните сметки на топлинните счетоводители в София. Повечето от тях вече са разпратени до потребителите.
 
28-и блок в столичния квартал "Разсадника" е сред първите, които са получили изравнителните си сметки за миналата зима. Причината е, че всички обитатели на вход „Д” допуснали навреме проверяващите до водомерите и топломерите, предаде Нова тв.
 
"В този вход има общо 24 апартамента. След идването на изравнителните сметки 16 от семействата ще трябва да доплащат на Топлофикация, а на други 8 ще им бъдат приспадани суми".
 
Оник Пилибосян е домоуправител на входа и от 30 години се грижи за сметките на съседите си. Събира информация за потреблението на всеки един от апартаментите и изготвя анализ дали изплатените към Топлофикация суми отговарят на истината.

"В тези справки се дава това нещо – какво е реално разходваното за всеки един от апартаментите и реално каква му е прогнозната заложена енергия", казва Оник.

Той споделя, че е получил изравнителната си сметка още в началото на юли и разбира, че част от платеното ще му бъде приспаднато.

"Тая година връщането ми е 16 лева, като се има предвид, че абсолютно целият вход е саниран и в същото време тези радиатори тук и в другите ми стаи не ги пускаме", добавя Оник.

Според Оник изравнителните сметки преди всичко са математика, но изтъква, че е важно човек не само да умее да смята, но и да следи водомерите за повреди.
 
10% от столичани вече са получили фактурите си за отоплителния сезон.