Всички за Тръмп: Светът осъди покушението срещу бившия американски президент

Заподозреният стрелец е мъртъв, твърдят властите

Новини
09:07 - 14 Юли 2024
3011
Всички за Тръмп: Светът осъди покушението срещу бившия американски президент

Световни лидери осъдиха стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп на митинг в щата Пенсилвания, предаде ДПА.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза, че е шокиран и че осъжда атаката срещу Тръмп.

"Още веднъж ставаме свидетели на недопустими действия на насилие срещу политици", написа Борел в социалната мрежа "Екс".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е "дълбоко шокирана" от стрелбата.

"Политическото насилие няма място в една демокрация. Желая на Доналд Тръмп скорошно възстановяване", заяви Фон дер Лайен в "Екс".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху също изрази солидарността си с Тръмп.

"Молим се за неговата безопасност и за скорошното му възстановяване", написа израелският лидер в "Екс".

Украинският президент Володимир Зеленски написа в "Екс", че е ужасен от новината за стрелбата срещу Тръмп.

"Подобно насилие няма оправдание и няма място никъде по света. Насилието никога не бива да побеждава. Облекчен съм да науча, че Доналд Тръмп е добре и му пожелава скорошно възстановяване. Изказвам съболезнования на близките на участника в митинга, станал жертва на атаката. Пожелавам сила на всички, които са ужасени от това събитие. Надявам се, че Америка ще излезе по-силна от това", заяви Зеленски.

Канадският премиер Джъстин Трюдо също изрази възмущението си от стрелбата срещу бившия американски президент.

"Политическото насилие никога не е допустимо. Мислите ми са с бившия президент Тръмп, с хората на събитието и с всички американци", заяви Трюдо.

Тайванският президент Уилям Лай пожела на Тръмп скорошно възстановяване.

"Политическото насилие под каквато и да е форма никога не е допустимо в нашите демокрации. Изказвам искрените си съболезнования на пострадалите от атаката", заяви тайванският лидер.

"Противопоставяме се на всяка форма на насилие, която отправя предизвикателство на демокрацията", заяви японският премиер Фумио Кишида.

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва нарече стрелбата срещу Тръмп недопустима и призова този акт да бъде осъден.

"Атакат срещу бившия президент Доналд Тръмп трябва да бъде решително осъдена от всички защитници на демокрацията и диалога в политиката. Това, което виждаме днес, е недопустимо", изтъкна Лула.

"Силно осъждам случилото се. Насилието няма място в политиката и демокрациите", заяви индийският премиер Нарендра Моди, който нарече Тръмп приятел и му пожела скорошно възстановяване.

Доналд Тръмп бе ранен в дясното ухо, но е добре, съобщиха самият бивш президент на САЩ и предизборният му щаб.

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ пое разследването на случая.

Заподозреният за стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп е мъж, каза днес на брифинг полицията на щата Пенсилвания, цитирана от Ройтерс.

Заподозреният е мъртъв. Самоличността му не бе разкрита на брифинга, който се състоя в Бътлър, Пенсилвания, недалеч от мястото на митинга на Тръмп, където бившият президент бе ранен в дясното ухо.

ФБР заяви, че "субектът, замесен" в опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп, е 20-годишният Томас Матю Крукс, предаде Ройтерс.