Всичко по план: Преместиха демонтираните фигури от ПСА

От администрацията допълват, че спазват стриктно закона и в момента демонтажът е спрян

Новини
09:15 - 23 Декември 2023
3895
Всичко по план: Преместиха демонтираните фигури от ПСА

Демонтираните бронзови фигури от паметника на съветската армия са преместени до площадката за съхранение рано тази сутрин при засилена охрана. Това съобщи БНТ като се позовава на информация от Областната управа на София-град.

Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор от вчера - 22 декември 2023 г.

"Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес", посочват от областната управа.

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок, посочват от областната администрация.

От администрацията допълват, че спазват стриктно закона.