ВСС единодушно отхвърли новата фигура на разследващ главния прокурор

Новини
13:08 - 21 Януари 2021
1419
ВСС единодушно отхвърли новата фигура на разследващ главния прокурор

Едиинодушно, без нито един глас „против“, Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие изцяло отрицателно становище по проекта на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за създаване на фигура на прокурор, разследващ главния прокурор.

Становището е подготвено от Правната комисия на кадровия орган и бе категорично - проектът реално не изпълнява препоръките на Съда в Страсбург и европейските органи.


Според Правната комисия предложението на управляващите дава противоречиви дефиниции относно статута на въпросния разследващ прокурор. Комисията пита и с какво реално ще се занимава той във времето, в което „обвинител №1“ не извършва престъпления.

Пленумът на ВСС се съгласи още, че няма никаква необходимост от създаването на такава нова фигура, тъй като постановеното от Конституционния съд на Решение №11 от 23 юли 2020 г. по конституционно дело №15/2019 г. е достатъчно ясно и непротиворечиво.

Според кадровиците няма спор, че всеки прокурор в държавата има компетентност и може независимо да проведе разследване на главния прокурор, като в случая правомощията на последния за надзор за законност и методическо ръководство не се отнасят до хипотезата, в която самият „обвинител №1“ е заподозрян в престъпление.

Фигурата на разследващ главния прокурор е самоцелна – обобщи становището си ВСС.

Преди провеждането на гласуването, главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма да участва в него, но посочи: „Това е поредният експеримент, който се прави със съдебната власт. Зад него не стои никаква юридическа логика, а единствено политическа“.