ВСС отряза Борислав Сарафов за сигнала със записа на Гешев

С 13 гласа против Висшият съдебен съвет не прие изслушването на шефа на Националното следствие

12:41 - 25 Май 2023
4346
ВСС отряза Борислав Сарафов за сигнала със записа на Гешев

С 13 гласа против ВСС отхвърли изслушването на Борислав Сарафов и заместничките на Иван Гешев заради сигнала със записа.  

Сигналът беше, че главният прокурор е записал члена на съвета Йордан Стоев. Сигналът на Сарафов беше изпратен в съвета минала седмица. Същият отиде и в прокуратурата. 

Това става само минути след като с 14 гласа "за" кадровият орган реши да гледа искането за отстраняването на главния прокурор.

Гешев попита в какво качество ВСС вика хора на изслушване. В кадровия орган са поканени заместничкиите на Гешев, които трябва да обяснят какво се е случило в кабинета на главния прокурор на 15 май, понеделник. Това беше деня, в който той скъса оставката си. Сарафов твърди, а и Гешев го пътвърди, че пред тях е пуснал запис на разговор между  него и Стоев, проверед предния ден. Според Сарафов Гешев бил направил запис, а според Гешев записът бил даден на негова служителка на флашка.

Гешев попита в каква процедура са. Още повече, че имало проверка в прокуратурата.  Боян Магдалинчев също изрази мнение, че трябва да се изясни процедурата.

По този сигнал беше проведен дебат миналата седмица. Ние сме в никаква процедура, каза и Георги Чолаков, шефът на ВАС. В момента тече дебат за процедурата. Гешев декларира, че няма пречки да участва в разговор. Зарков уточни, че с интерес би изслушал Сарафов и Гешев. И попита кадровиците наистина ли мислят, че няма процедура, по която да ги изслушат. Имаме всичкото време на света, добави министърът. Гешев припомни, че след като в прокуратурата има проверки, ням следствена тайна. 

Няма проблем да ме изслушате, каза Гешев.

Снимки: Агнес Методиева