ВСС прегласува за Иван Гешев в четвъртък

Магистратът бе избран за следващ главен прокурор с 20 гласа "за" и едва 4 "против

Новини
11:32 - 11 Ноември 2019
2566
ВСС прегласува за Иван Гешев в четвъртък

След като държавният глава Румен Радев обяви миналия четвъртък, че няма да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за следващ главен прокурор, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще прегласува номинацията му идния четвъртък. Това става ясно от дневния ред на Пленума на кадровия орган за 14 ноември, в който фигурират само две точки – "Указ № 253/07.11.2019 г. на Президента на Република България" и "Повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България".

Иван Гешев бе изслушан от Пленума на ВСС на 24 октомври. Той отговори и на над 100 въпроса на неправителствени и съсловни организации относно визията му за управлението на прокуратурата през следващите 7 години. След продължилото над десет часа изслушване и обсъждане на номинацията, Гешев бе избран за следващ главен прокурор с 20 гласа "за" и едва 4 "против.

На 7 ноемрви обаче президентът отказа да подпише указ с мотиви, които най-общо критикуват процедурата за избор на "обвинител №1". Радев изтъкна, че е очаквал "наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности", както и, че издигането на един кандидат "не само я лиши (процедурата бел.ред.) от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор". Ден по-късно държавният глава бе попитан дали, ако ВСС прегласува успешно кандидатурата на Гешев, той ще сезира Конституционния съд – на което Радев отговори, че "оценката за професионалните и етични качества на кандидатите за главен прокурор и неговият избор са изцяло правомощие на ВСС".

По закон, ако кандидатурата на Иван Гешев отново събере нужните 17 гласа в нейна подкрепа, президентът ще бъде длъжен да подпише указа и няма да може повторно до откаже назначението му.