Втора руска ваксина с успешни изпитания без странични ефекти

"ЕпиВакКорона" се отличава с висока степен на безопасност, обусловена от технологията на създаването й

Новини
18:59 - 11 Септември 2020
3721
Втора руска ваксина с успешни изпитания без странични ефекти

Специалистите не са отчели странични ефекти при доброволците, участвали в клиничните изпитания на ваксината срещу COVID-19, разработена от новосибирския център "Вектор", съобщиха световните агенции.

"С изключение на незначителна и кратковременна (1-2 дни) болезненост на мястото на инжектиране у няколко доброволци, участвали в клиничното изследване на ваксината "ЕпиВакКорона", не са забелязани никакви странични ефекти. При доброволците не са забелязани никакви симптоми и неблагоприятни реакции след ваксиниране", се посочва в съобщението.

От ведомството подчертават, че ваксината "ЕпиВакКорона" се отличава с висока степен на безопасност, обусловена от технологията на създаването й. Тя не съдържа жив вирус и създава имунитет с помощта на изкуствено синтезирани пептиди.

На 24 юли центърът "Вектор" получи разрешение от руското здравно министерство да проведе клинични изпитания върху доброволци на своята разработка, която е втората потенциална руска ваксина срещу COVID-19. Изпитанията започнаха на 27 юли върху двадесет доброволци, които бяха изписани на 8 септември. Директорът на Роспотребнадзор Анна Попова обяви, че клиничните изпитания на ваксината ще приключат на 30 септември, след което се пристъпва към етап на пострегистрационни изследвания.