Втора вечер на протести и сблъсъци в Бейрут

Хората настояват за оставка на правителството и за независимо разследване на причините за огромния взрив

Новини
09:08 - 10 Август 2020
1986
Втора вечер на протести и сблъсъци в Бейрут

Втора поредна вечер на антиправителствени протести и сблъсъци със силите на реда по улиците на Бейрут. Ливанската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите близо до сградата на парламента.

Те настояват за оставка на правителството и за независимо разследване на причините за огромния взрив. Експлозията отне живота на близо 160 души, а над 6000 бяха ранени.

Демонстрантите успяха да съборят железните заграждения и да си пробият път към една от улиците, водещи към сградата на парламента на площад "Етуал". Там се завързаха остри схватки с веригата от полицаи с пластмасови щитове. На входа на площада лумнаха пламъци - признак за пожар.

Те явно не могат да се справят с активистите, някои от тях с противогази, внезапно изскачащи от странични укрития и хвърлящи камъни срещу полицаите от близко разстояние, отбелязва ТАСС. Сред силите на реда има ранени, на които се оказва помощ на място зад колоните на съседните търговски пасажи.

По-рано днес протестиращите успяха да нахлуят в сградите на министерството на труда и на министерството на разселените мигранти, съобщиха местни тв канали. Според телевизия "Ал Хадас", цитирана от ТАСС, те скандирали "Държавата - това сме ние". Полицията се опита да ги усмири със сълзотворен газ и гумени куршуми. Според ТАСС се чува и картечна стрелба.