Втори тур от парламентарния вот в Грузия

Опонентите на властта призовават привържениците си да не участват

Новини
08:28 - 21 Ноември 2020
1024
Втори тур от парламентарния вот в Грузия

В Грузия днес се произвежда втори тур на изборите за еднокамарен парламент. Той ще се състои в 17 от 30-те едномандатни района, осем от които са в столицата Тбилиси, предаде ТАСС.

Вторият тур е лишен от интрига, тъй като опозицията отказа да участва в знак на несъгласие с резултатите от първия тур, отбелязва БТА. Въпреки това имената на кандидат-депутатите от опозицията ще присъстват в бюлетините и теоретично те може да бъдат избрани. Освен това опозицията ще може да се откаже окончателно от мандатите след събирането на новия парламент.

Опонентите на властта призовават привържениците си да не участват във втория тур, но в Грузия няма долен праг за избирателна активност и изборите при всички случаи ще бъдат сметнати за валидни.

Парламентарните избори в Грузия тази година за първи път са по системата 120/30, което означава, че 120 депутати се избират по пропорционалната система, а останалите 30 - по мажоритарната. Преди 73-ма депутати се избираха по мажоритарната система, а 77 - по пропорционалната. В мажоритарен район побеждава кандидатът, получил на 50 процента от гласовете. Ако никой от претендентите не постигне това, се организира втори тур.

Според данните на Централната избирателна комисия на първия тур управляващата партия „Грузинска мечта - Демократична Грузия“ е получила 48,22 процента от гласовете и е победила в 13 едномандатни района. На второ място с 27,18 процента остана опозиционният блок „Обединена опозиция „Силата е в единството“, чийто гръбнак е партия „Единно национално движение“, учредена от бившия президент Михаил Саакашвили.