Вторите осем F-16 ще са на по-добра цена

Новини
08:37 - 07 Юли 2022
1971
Вторите осем F-16 ще са на по-добра цена

До дни България трябва да получи от САЩ оферта за закупуването на още осем изтребителя F-16 Block 70, обяви в сряда министърът на отбраната Драгомир Заков.

Очакванията на министъра са офертата за тях да е с по-добра цена и за по-добре въоръжени самолети. Закупените през 2019 г. 8 F-16 Block 70 бяха на цена от 2,3 млрд. лв., като значителна част от първоначално поисканото въоръжение и способности бяха орязани от Министерството на отбраната, за да не станат прекалено скъпи.

“Смятам, че ще имаме доста добро съотношение между цена и способности, сравнено с първите осем”, заяви Заков в сряда.

Промени в договорите за закупуването на първите осем американски изтребителя одобри вчера правителството. Те са свързани с получаването на допълнително въоръжение за очакваните през 2025 г. самолети като компенсация за забавената им доставка. Първите осем F-16 трябваше да пристигнат в България в края на 2023 г., но забавени доставки по производствената верига на “Локхийд Мартин” отложиха старта на производството им. Преди да влязат в сила, промените в договорите за първите осем изтребителя трябва да бъдат одобрени и от Народното събрание.

100 млн. лв. за повишение на заплатите на военните отпусна в сряда правителството. Парите ще се вземат от други пера на бюджета. Според министъра на отбраната Драгомир Заков парите ще стигнат за увеличение на заплатите не само на военнослужещите, но и на цивилните служители на военното министерство. Надеждите на министъра са с вдигането на заплатите да спре изтичането на млади хора от армията и военната служба да стане привлекателна работа.

При ефективно харчене на средствата на МО има възможност в последното тримесечие на тази година да бъдат увеличени и квартирните пари на военните, които служат в гарнизони, различни от родните им градове.

Двама генерали пък бяха повишени вчера от президента Румен Радев. Бригаден генерал Валентин Кръстев става генерал-майор и от началник-щаб на Съвместното командване на силите отива зам.-командир на корпуса на НАТО в Солун. Капитан I ранг Галин Манев пък заема мястото на ген. Кръстев и става “флотилен адмирал”.