Вторият българин, задържан за оскверняване Мемориала на Холокоста в Париж, остава в ареста

Новини
17:33 - 29 Юли 2024
1371
Вторият българин, задържан за оскверняване Мемориала на Холокоста в Париж, остава в ареста

Окръжен съд - Благоевград наложи мярка "задържане под стража" вторият българин, задържан у нас във връзка с Европейска заповед за арест от Франция за участие в престъпна група, извършваща деяния по етнически, расови и религиозни подбуди, съобщиха от прокуратурата.

По-рано днес стана известно, че на другия българин, задържан в София, му е наложена парична гаранция от съда. 
 
Съдът в Благоевград е приел доводите на прокуратурата за наличие на опасност обвиняемият да се укрие с цел да осуети и да избегне наказателното преследване във Франция.

В хода на разследването на деянието във Франция са били иззети записи от камери за видеонаблюдение. При изследването на съдържанието им са били установени извършителите на престъплението, посочват от прокуратурата. Оттам допълват, че в документите, изпратени от Франция, е посочено, че К.М. е съучастник в престъпните деяния, извършени във френската столица. Според разследването в ранните часове на 14.05.2024 г. на стената на Мемориала на жертвите на Холокоста в Париж и върху сгради в 4-ти и 5-ти район били изрисувани 35 червени ръце - символ, изразяващ линчуване на израелските граждани-резервисти в гр. Рамала през 2000 година. 

Предстои образуване на съдебно производство за разглеждане на ЕЗА. Припомня ме, че на 26 юли от Държавна агенция „Национална сигурност“ съобщиха, че двама българи, заподозрени в извършване на вандалски прояви спрямо Мемориала на Холокоста в Париж на 14 май тази година, са били задържани у нас на 25 юли. Още един е задържан на територията на държава от Европейския съюз.