Вучич твърд: ЕвроПрайд няма да има!

Държавният глава заяви, че ще бъде наложена забрана на събитието въпреки международната критика

Новини
10:00 - 01 Септември 2022
2999
Вучич твърд: ЕвроПрайд няма да има!

Президентът на Сърбия заяви във вторник, че решението на правителството за отмяна на провеждането този месец на общоевропейско ЛГБТ събитие ЕвроПрайд 2022 ще бъде изпълнено въпреки международната критика и обещанието на организаторите, че въпреки това ще се съберат.

Държавният глава Александър Вучич и сръбското правителство посочиха заплахи за насилие от десни екстремисти, криза с Косово и икономически проблеми, пред които е изправена страната на фона на войната на Русия в Украйна, като причини, поради които не могат да се справят със събитията, насрочени за периода 12-18 септември.

Решението, обявено в събота, се сблъска с критики от опозиционни партии в Сърбия и правозащитници у дома и в чужбина, които обвиниха властите, че не защитават демократичните права и се поддават на натиска на екстремистки групи, които се противопоставят на гей парада.

„Ако едно събиране е забранено, то ще бъде забранено“, каза Вучич. „Няма да има игри с държавнически решения.

Организаторите на ЕвроПрайд, който включва седмица с различни събития и прайд марш в Белград, казаха, че все още не са получили официална забрана и ще я обжалват в сръбските съдилища.

В отговор на призивите за отмяна на ЕвроПрайд 2022, организиран от Белград Прайд в Сърбия, председателят на организационният комитет на ЕвроПрайд, Кристин Гарина, заяви:

“Нито домакините на ЕвроПрайд 2022, Belgrade Pride, нито ние като лицензодател ще отменим ЕвроПрайд в Белград.”

“Правото на провеждане на прайд е обявено от Европейския съд по правата на човека за основно човешко право. Всеки опит за забрана на прайда е нарушение на членове 11, 13 и 14 от Европейската конвенция за правата на човека, ратифицирана от Сърбия като член на Съвета на Европа.”

„Ще използваме всички правни средства, с които разполагаме“, каза Горан Милетич, директор на Civil Rights Defenders, пред Асошиейтед прес.

„Ако продължават със забраната, ние все пак ще се съберем и ще се разходим заедно с нашите приятели от чужбина.

Членовете на Европейската асоциация на организаторите на прайда избраха столицата на Сърбия преди три години за домакин на годишното събитие, надявайки се, че то ще представлява голям пробив за славянска страна, която е традиционно консервативна и под силно влияние на православната църква.

Либералните опозиционни партии в Сърбия и местните правозащитни групи призоваха поддръжниците си да се присъединят към прайда като част от борбата за демокрация, която според тях е застрашена от автократичния режим на Вучич.

Милетич каза, че "вече са нанесени щети" на репутацията на Сърбия, която обеща да подобри правата на ЛГБТ като част от процеса на интеграция в ЕС.

„Възможността за Белград да покаже своето открито лице и толерантност е изчезнала“, каза той.

“Единственото нещо, което може да се случи, е полицията да забрани шествието.“, каза Милетич. “Подобно хипотетично решение обаче би било в противоречие с конституцията.”

С църковни символи и снимки на президента на Русия Владимир Путин хиляди противници на Прайда маршируваха в Белград в неделя. Шествието, наречено "за спасението на Сърбия", беше водено от сръбския клон на Нощните вълци, руската мотоциклетна група, която се смята за близка до Путин.

Марко Михайлович, един от организаторите на ЕвроПрайд в Сърбия, каза пред АП, че смята, че съобщението на Вучич за прайда наистина е служило за отвличане на вниманието от сделката с Косово, която беше оповестена публично само часове по-късно.

„Косово е много непопулярна тема“, каза Михайлович. „Дори и да се опитат да го забранят, ние ще маршируваме, защото животът ни има значение и няма да спрем да се борим само защото някой ни използва като политически инструмент.