Взимат лиценза на скандалната "Делта гард"

Новини
15:18 - 27 Октомври 2021
11792
Взимат лиценза на скандалната "Делта гард"

МВР е започнало процедура за отнемане на лиценза на охранителната фирма "Делта гард". Това се разбира от съобщение на сайта на Главна дирекция "Национална полиция". Съобщението за началото на процедурата е изпратено на 19 октомври, се разбира още от информацията на сайта.

Според източник на Lupa.bg, основен инициатор на отнемането на лиценза на охранителното дружество е служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Още преди седмица той заяви, че "тази скандална фирма е допуснала множество нарушения".

"Делта гард" е охранителна компания, която се свързва с Димитър Спасов, известен и с цветистия прякор Митко Каратиста. Името на фирмата беше посочена от Илия Златанов в разследването на "Антикорупционния фонд" за "Осемте джуджета". Там той разказа, че охранители на тази компания са го следвали постоянно и са охранявали бизнеса му.

Името на фирмата беше споменато и от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се намира извън страната, според когото гардове от "Делта гард" са били сред провокаторите на протеста. Любопитното е, че в миналото Митко Каратиста е имал връзка с Ива Софиянска, която впоследствие се омъжи за сина на Васил Божков - Антон.

"Делта гард" е сред популярните охранителни компании у нас. Фирмата е сравнително малка до 2015 г., но след това започва рязко да расте. Собственикът на дружеството имаше търкания и с олигарха Николай Банев.