Взривеният Бейрут се вдигна на протест срещу властта

Новини
14:54 - 07 Август 2020
1445
Взривеният Бейрут се вдигна на протест срещу властта

Трети ден продължава отзвукът от опустошителния взрив в Бейрут, засегнал стотици хиляди жители и причинил смъртта на 157 души. Броят на ранените пък вече мина 5000 души и ежечасно расте.

Най-мощната експлозия в историята на преживялата гражданска война и редица кризи страна предизвика нова остра вълна на недоволство. Снощи ливанските сили на реда разпръснаха протестиращи срещу правителството след гигантската, взела много жертви експлозия в пристанището на Бейрут, станала символ на некомпетентността и корупцията на властите, предаде "Франс прес". Припомняме, че експлозията бе причинена от избухването на 2750 тона амониев нитрат, съхраняван в пристанището от години - на метри от жилищни сгради - без да бъдат взети мерки за преместването му.

Сред демонстрантите имаше гняв, подобен на отприщилия се от кризата в икономическото сърце Триполи тази пролет. Демонстрантите потрошиха магазини и замерваха с камъни полицаи в квартала, където се намира парламентът. 14 демонстранти бяха ранени при сблъсъци с полицията, съобщи Националната информационна агенция. Утре се очаква и голяма антиправителствена демонстрация.

Засега правителството на премиера Хасан Диаб опитва да овладее недоволството с обещания и бързи действия. Официален Бейрут даде на специална комисия "четири дни" за посочване на виновниците. По-късно 16 души бяха задържани във връзка с разследването. "Следствените дейности продължават... за да се изяснят всички факти, свързани с това нещастие", каза държавният комисар към военния съд Фади Акики. Той заяви, че 18 души са разпитани досега. По думите му мястото на взрива ще остане затворено до края на разследването.