Welt: Путин с една фраза свали цената на газа

"Газпром" започва захранване на европейските хранилища

Топ
16:59 - 02 Ноември 2021
4324
Welt: Путин с една фраза свали цената на газа

Руският президент Владимир Путин успя с една фраза да повлияе на цените на газа в Европа. Това съобщи във вторник РИА „Новости“, позовавайки се на германския вестник Welt. Авторът на публикацията отбеляза, че след думите на Путин за началото на запълване  на газохранилищата в ЕС цените на фючърсите за природен газ в Холандия са паднали с цели15 процента.

„Енергийната криза в Европа показа, че Русия несъмнено доминира на пазара. Все още не е ясно колко допълнително газ ще достави руската компания „Газпром“ или става дума за вече обещани обеми на доставки. Пазарите обаче реагираха незабавно “, отбелязва изданието. Welt посочва,

че „едно почти случайно изказване на Путин накара европейския газов пазар да въздъхне с облекчение“. По-рано руският лидер поръча на „Газпром“ да започне да пълни хранилища с газ в ЕС след приключване на запълването на  руските хранилища. Обръщайки се към изпълнителния директор на газовия гигант Алексей Милър, Путин подчерта, че компанията разполага с подземни хранилища в европейски страни.

          Междувременно специалният представител на руския президент Анатолий Чубайс назова своята версия за причините за енергийната криза в Европа. Той смята, че това е една от проявите на глобалния енергиен преход. И Ливан, Индия, Бразилия и дори Китай са изправени пред проблеми, подобни на тези в Европа, отбеляза Чубайс.