Я какво коте ръмжи във варненския зоопарк

Представиха официално леопардчето Марго

Новини
17:52 - 09 Октомври 2024
8987
Я какво коте ръмжи във варненския зоопарк

Варненският зоокът представи официално леопардчето Марго, която е на 3 месеца. Тя e трета рожба на двойката леопарди – 11-годишната Киара и 12-годишния Икар. Майка бди зорко над Марго.

Двете ще продължат да са заедно поне до 4–6 месеца. Едва след това леопардчето постепенно ще започне да става самостоятелно.

Малката е с доста изразен характер като повечето момичета от семейството на котките. Към момента се развива доста добре, качва тегло равномерно и плавно. Тежи над 4 кг. Любимото ѝ ядене е говеждо месо, разказа ветеринарят на зоокъта д-р Михаил Василев.

Леопардчето все още суче мляко от майката и комбинира с месо. Киара винаги оставя първо рожбата ѝ да се нахрани и след това обира, каквото е останало от месото след нея.

Марго е много е игрива с майка си. С хората е изцяло агресивна, има доста изявени инстинкти и се защитава всеки път, когато някои от екипа на зоокъта влиза при нея.

Семейството леопарди дойде във варненския зоопарк преди две години от Словакия като размножителен заем. За майката това е второ раждане. Преди година се родиха две мъжки леопардчета. Те вече са в чужбина, защото собствеността на родените бебета е на тези, които са предоставили животните за размножителен заем. Най-вероятно съдбата им ще последва и Марго, но все пак не е изключена и възможността да остане в зоокъта като дарение, каза директорката на зоологическата градина Иванка Стоянова, предаде Морето.нет.