Ябълки с извар а и ядки
за 4 порции, 25 мин
Кухня
12:29 - 04 Октомври 2023
3116
Продукти
½ лимон
3 ябълки
1 с.л. захар
60 г нарязани ядки - фъстъци, орехи, лешници
400 г извара
50 г заквасена сметана или изцедено кисело мляко
2 с.л. мед
2 стръка мента
Приготвяне
Настъргва се кората на лимона и се изцежда сокът. Обелените и изчистени от семките ябълки се нарязват на кубчета. Ядките се запичат на сух тиган до златисто. Оставят се да изстинат.
Ябълките, 1 ч.л. лимонова кора, 2 с.л. лимонов сок и захарта се слагат да кипнат. Вари се с често разбъркване около 10 мин. на тих огън, докато ябълките напълно омекнат. Ако е нужно, се добавя малко вода. Оставя се да изстине.
Смесват се изварата, заквасената сметана и медът. Реди се в чаши на пластове с ябълките и ядките.
Гарнира се с листенца мента.