Яката далавера: Бургас изгуби стадион "Черноморец"!

Дружеството е обявено в несъстоятелност и предстои разпарчетосването на съоръжението, за да се заличат задълженията към различни кредитори

Топ
17:56 - 05 Май 2023
46378
Яката далавера: Бургас изгуби стадион "Черноморец"!

На този стадион живота и труда си са дали хиляди бургаски спортисти и треньори. Тук са се родили и създали огромен брой шампиони и са се формирали истински характери. За съжаление това остава само светъл спомен от миналото и ще ни напомня години напред за безхаберното управление на община Бургас.

Бургаският окръжен съд обяви ПСФК „Черноморец“ АД в несъстоятелност. Решението е от 24 април. Делото по процедурата за обявяването в несъстоятелност започна през 2019 г. До производството се стигна заради многото задължения на дружеството към различни кредитори, сред които бивши работници и служители. Към момента съоръжението е в лошо и занемарено състояние, а футболният клуб, който тренираше на стадиона, се премести на този в кв. „Долно Езерово“.

Според решението, съдът е постановил дейността на предприятието да бъде прекратена и е наложена обща възбрана и запор върху имуществото. Трябва да започне осребряването му и неговото разпределяне.

Според търговския регистър, общият капитал на дружеството е над 50 млн. лв., разделен между Община Бургас и фирмата „Петрол Холдинг“. За да участва като акционер, Общината е апортирала спортния комплекс в ж.к. „Акациите“, който се намира на терен от 140 декара.

През годините са правени редица опити да се укрепи дружеството и да не се стигне до обявяването му в несъстоятелност. През 2019 г. по предложение на местната администрация, общинските съветници одобриха извършването на финансова инспекция, както и отпускането на безлихвен заем в размер на 50 000 лв.

Делото за обявяване в несъстоятелност беше инициирано от Инспекцията по труда, заради неизплатени възнаграждения на служители. Съдът посочва, че те са бавени повече от два месеца и са над 30 000 лв. Впоследствие и други кредитори са претендирали за задължения към тях. Това са „Спортс пропърти мениджмънт“ АД, представлявано от Даниела Чорбаджиева и „Силва маре“ ЕООД, представлявано от Мария Мандичева. Според запознати и двете фирми са близки до бизнесмена Митко Събев.

Според Търговския закон, „съдът обявява длъжника в несъстоятелност, ако в предвидения от закона срок не е бил предложен план за оздравяване или предложения план не е бил приет или утвърден“.

През 2020 г. комисии по спорт, финанси и правни въпроси към Общинския съвет решиха Община Бургас да изработи плана, който да предложи и на кредиторите на дружеството. Бе определен и екип, който да води преговори с кредиторите, за да бъде запазена спортната база.

От решението на съда става ясно, че през 2021 г. съдът е дал указание на Община Бургас, в качеството на акционер, да коригира въпросния план за оздравяване. Впоследствие обаче той не е допуснат до разглеждане.

Сагата около спортен комплекс Черноморец или още най-големият такъв в България, продължава с години. Журналистът Георги Костадинов припомня как през това време се подготвя най-голямата далавера в града и в ръцете на кой ще попадне спортният комплекс, който се явява единственият читав актив на дружеството ПСФК „Черноморец“, в което 50% участие има и община Бургас.

Още през 2019 година е заведен иск от Инспекцията по труда – Бургас към дружеството, заради който сега то е обявено в несъстоятелност. Това е направено след като в самата Инспекция са се натрупали огромен брой жалби от бивши служители на футболния клуб. Те са за неизплатени възнаграждения. Става въпрос за обща сума от над 1 милион лева.

Самият ПСФК Черноморец е с двама основни акционери. Това са Община Бургас и Петрол – Холдинг. Те държат по 50 процента от акциите. Община Бургас участва с апортна вноска – спортен комплекс „Черноморец“, а Петрол Холдинг с финансова вноска в размер на 25 милиона лева. Тази вноска обаче е сериозно компрометирана, като няма реални доказателства, че тя е направена.

Според източници, които са запознати със схемите на действие, холдингът е превеждал по 1-1,5 милиона лева на дружеството, което след това е връщало сумата, уж под формата на кредит. По този начин на няколко вноски е оформено “внасянето” на капитала от страна на другия партньор. В крайна сметка футболният клуб дава общ заем в размер на 20 милиона лева на Петрол Холдинг. Това явно е куха финансова операция. Простият извод е, че холдингът не е изпълнил своя ангажимент и не е внесъл реално капитал.

В периода 2017 – 2019 година има джиросване на акции от страна на Петрол Холдинг на дружеството “Спортс пропърти мениджмънт”. За това обаче няма надлежно заверена документация. Дружеството е потънало в тежки дългове. Най-големите кредитори са фирми, свързани с Митко Събев, който е и председател на Съвета на директорите. Става въпрос за дружествата “Спортс пропърти мениджмънт”, “Фиона комерс”, както и самият Събев като физическо лице. Най-големи са задълженията към “Спортс пропърти мениджмънт”. То е собственик на стадион Лазур.

В период от 4 години ПСФК „Черноморец“, който играеше мачовете си на този стадион трябваше да плаща месечен наем в размер на 120 хиляди лева. Клубът обаче не се издължаваше за наемите, а дълговете се трупаха. В същото време наеми трябваше да се плащат и за ползване на базата “Гнездо на акули”, която така и не бе завършена окончателно. Негов собственик е “Акулите”ООД, което пък е собственост на “Фиона комерс”. За тази база са се начислявали наеми в размер на 130 хиляди лева на месец, които също не са се плащали от футболния клуб.

По този начин дружеството е съзнателно потопено в дългове. В периода 2009-2011 година клубът бе управляван от футболната легенда Красимир Балъков. В този етап бюджетът в неговата разходна част набъбна до 16-17 милиона лева на година. Заплатите на играчи и служители бяха вдигнати рязко, като според информации от медиите възнаграждението на Балъков е било в размер на 100 хиляди лева на месец. По това време са привлечени и голям брой чужденстранни играчи с недоказани качества, чиито заплати варират от 10 до 25 хиляди евро.

Щатът в дружеството е увеличен до големи размери, без от това да има нужда. В същото време финансовата ефективност е на много ниско ниво. Приходите, спрямо разходите стигат сериозни отрицателни стойности. Управлението няма никаква визия, нито пазарен подход, като постепенно се натрупват загуби и дългове. Тези процеси продължават и след напускането на Балъков.

През 2014 година акционерното дружество “постига” отрицателен капитал. Самият футболен отбор постепенно от Първа лига изпада до аматьорските групи. В същото време акционерите не осигуряват никакъв ресурс, не са предприети и оздравителни планове. Общите дългове достигат 30 милиона лева, а загубите надхвърлят 70 милиона общо.

През есента на 2016 година Съветът на директорите иска клубът да бъде обявен в несъстоятелност. Тогава обаче Бургаският съд отказа процедурата с мотив, че един от членовете на съвета – Мирослав Йорданов не е подписал иска.

Има обаче някои факти, които са от особено значение. Ако действително няма внесен капитал от страна на Петрол Холдинг, сделката трябва да бъде обявена за недействителна и учредителният договор да се анулира. Дружеството ПСФК „Черноморец“е създадено през есента на 2007 година.

Шест месеца след това е обявен грандиозният проект “Черноморец Арина”, чиято прогнозна стойност се изчисляваше на 500 милиона евро. На терена от 140 декара трябваше да бъде изграден нов модерен стадион, спортна зала, административни и търговски площи, жилищни кооперации и голям развлекателен център. Нищо подобно обаче не се случи, а в същото време самото дружество беше доведено до неимоверно тежко състояние.

Има много неясноти и около исковете на кредиторите. На този етап няма документация, която да докаже претенциите на “Спортс пропърти мениджмънт”, нито пък на “Фиона комерс”. В случая става въпрос за обща сума над 12 милиона лева. На няколко пъти представители на Общински съвет – Бургас и членове на Съвета на директорите опитват да получат документите, но те не им се предоставят.

Кредитор на клуба е и Пламен Киряков, който през години изпълнява функциите на прокурист в дружеството. Неговата месечна заплата е в размер на 14 хиляди лева. Тези пари обаче той не е получавал реално. Така за пет години се е натрупала сума, която заедно с лихвите достига 1 милион лева. Киряков е дал и личен заем в размер на 200 хиляди лева преди четири години.

През 2016 година той обяви, че в дружеството липсва и не може да бъде намерена акционерната книга, което е друг куриоз свързан с ПСФК „Черноморец“.

Сега, след като е обявена процедура по несъстоятелност в клуба ще влезе синдик и ще се започне разпродажба на активи. В момента единственият актив на дружеството е спортен комплекс „Черноморец“. Той може да бъде разпродаден за жълти стотинки на подставени лица, а след това да бъде усвоени и реализирани истинските пари. Това означава, че Бургас ще загуби един от своите символи.

На този стадион живота и труда си са дали хиляди бургаски спортисти и треньори. Тук са се родили и създали огромен брой шампиони и са се формирали истински характери. За съжаление това остава само светъл спомен от миналото и ще ни напомня години напред за безхаберното управление на община Бургас.