Яки глоби и отнемане на шофьорска книжка заради тротинетките

Такава е санкцията за всеки, който кара модерните возила по пътищата

Новини
22:01 - 04 Септември 2019
27992
Яки глоби и отнемане на шофьорска книжка заради тротинетките

Без книжка от 6 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв. - такава е санкцията за всеки, който кара електрическа тротинетка по пътищата.

Причината е, че те се водят нерегистрирани моторни превозни средства. Това съобщи шефът на столичния КАТ комисар Любомир Костадинов.

“Всички тези новоизлезли електромоторчета, моторетки, тротинетки, както ги казват, нямат право по закон да се движат по пътищата. Има доста инциденти с тях. Тези, които ги управляват, съответно се водят, че управляват нерегистрирано моторно превозно средство”, каза той. Костадинов обаче не отговори дали електроскутерите може да се карат по тротоарите.

“След като са моторни превозни средства, трябва да отговарят на определени изисквания. Виждаме, че това е нов елемент в пътното движение като тип превозно средство, което е и европейска тенденция. Налага се с цел подобряване на градската мобилност, също така и с грижа към екологията, така че в тази посока вече са създадени и работни групи, които работят
това да се регламентира законово”, заяви вътрешният министър Младен Маринов. Той обясни, че така ще се изключи възможността при катастрофи да пострадат граждани.

На въпрос дали ще има санкции за водачите, министърът поясни, че се работи по въпроса все още.

“Ние сме за правно регламентиране и в никакъв случай не сме против развитието на бъдещето, защото то наистина е в електрическите двигатели и тези, които щадят околната среда”, допълни още Маринов.

Той отчете, че МВР като институция трябва да помогне електрическите тротинетки да се регламентират.

“Имаме нов момент. В крайна сметка, преди да се появи автомобилът е имало само каруци. Като се е появил автомобилът, не е имало закон, който да го регламентира. Тогава е произтекла необходимостта от регламентация. Сега сме в някакъв подобен казус. Както електрическият автомобил замества автомобила с вътрешно горене, така този тип превозни средства заместват мотопедите, моторите”, изтъкна още министърът.