Ямбол маха данъците за млади семейства за 3 години

Освен това деца до 10 години ще могат да тренират напълно безплатно в общинските спортни клубове

Новини
20:30 - 21 Май 2023
5466
Ямбол маха данъците за млади семейства за 3 години

Млади семейства, живеещи в Ямбол, няма да плащат данък за едно основно жилище и за един лек автомобил в рамките на три години.  Те ще могат да посещават безплатно културните мероприятия на общината, а децата им, ако са на възраст до 10 години, да тренират безплатно в общинските спортни клубове.

Това съобщиха от кметството в Ямбол. Общината отново допълва мерките в помощ на млади семейства, за да имат стимул да се установят в града. Част от предвидените нововъведения са заложени в  предложението за Наредба за стимулиране на нови млади семейства, които да изберат Ямбол за свой дом. 

Инициативата за създаването на проекта за Наредбата е на кмета на Община Ямбол - Валентин Ревански. В проекта са определени правилата, на които трябва да отговарят желаещите да кандидатстват, както и мерките за тяхното подпомагане.

Първото изискване е, съпрузите да са на възраст от 18 до 35 години, да имат завършено средно образование и да не са осъждани. Освен освобождаването от д9анък за жилище и кола, без да заплащат, семействата ще имат право да използват едно паркомясто в „синя зона“ на определени паркинги. Такса за битови отпадъци обаче ще се заплаща. За децата до 10-годишна възраст е предвидена и карта за ползване на плувния басейн в периода от месец май до месец септември, както и безплатни пoсещения на спортни мероприятия, разказва Труд. 

Желаещите млади семейства трябва да подадат заявления, а документите ще бъдат разгледани от комисия. Още едно изискване е, че семействата не трябва да са имали постоянен или настоящ адрес в Ямбол за период от пет години,  до датата на подаване на документите.  

От две години насам, Община Ямбол има Наредба за подпомагане на семействата с деца, както и Правилник за финансово подпомагане на процедури инвитро на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми. Всички тези мерки са част от кампания под наслов „Ямбол - град с бъдеще!“

Новият проект за Наредбата ще  бъде гласуван от Общинския съвет на града.