Янаки Стоилов: Посещението на Кьовеши беше изцяло работно

Служебният министър на правосъдието изпратил до главния прокурор сигнал за клипа, на който  се твърди, че изтезават бизнесмен в затвора

Новини
08:36 - 14 Юни 2021
1790
Янаки Стоилов: Посещението на Кьовеши беше изцяло работно

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България беше изцяло работно. Темите, които обсъдихме, не са обхващали въпроси извън проблематиката, засягаща нейната дейност.

Най-важният резултат от тази визита беше, че ще стартира бързо попълването на останалите места - 6 от 10, на българските европрокурори. Това заяви в студиото на "Здравей, България" служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

"Тя изрично заяви, че се преследват определени престъпления. Няма списък от хора, които трябва да понесат отговорност, но трябва да се знае, че е необходимо да има проверки и разследване по високите етажи на властта и те трябва да приключват бързо и с ясен резултат", каза още той.

И допълни: „Това, което тя очаква, е да има сътрудничество както с прокуратурата така и с други органи в България, включително и такива от системата на МВР. Според мен това е правилно, защото колкото е по-задълбочено това сътрудничество, толкова по-добре”.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обяви, че е изпратил до главния прокурор Иван Гешев сигнал за клипа, на който  се твърди, че изтезават бизнесмен в затвора.

"Направих две неща - изпратих този сигнал до главния прокурор, въпреки че той е разполагал с него най-вероятно. А второто е, че назначих проверка в местата за лишаване на свобода. Някакви допълнителни неща от там не излизат но излязоха други нарушения", коментира той.

За клипа, за който се твърди, че президентският съветник се среща с митничар, той каза: "Аз не познавам този човек, с който се е срещал съветника на президента, не мога да го коментирам. По-интересния въпрос е какво има вътре в плика. Може да е някакво тривиално съдържание, дали информация, дали предмети, не мога да кажа нищо. Правителството трябва да следва основното мото, което то обяви - професионализъм, почтеност и прозрачност", завърши той.