Янаки Стоилов: ПП и ГЕРБ се събраха в коалиция на оцеляването

Може ли хора, които са наричали своите конституционни партньори до преди ден-два фашисти, сега да им предлагат най-същественото действие по отношение на основния закон, чуди се бившият министър на правосъдието

Новини
18:35 - 03 Юни 2023
4427
Янаки Стоилов: ПП и ГЕРБ се събраха в коалиция на оцеляването

ПП и ГЕРБ са в коалиция на оцеляването, тя някак стана необходима и за двете коалиции. По ред обстоятелства се породи напрежение и излязоха на показ мотивите за употребата на властта. На прага сме на създаването на политико-експертно коалиционно правителство. Това каза бившият министър на правосъдието Янаки Стоилов по НОВА.

"НСлС можеше да контролира принудителните мерки в досъдебното производство. Как следователите са независими, а разследващите полицаи могат да получават всякакви разпореждания от преките си ръководители? Прибързано е решението следствието да бъде извадено от прокуратурата. Това е част от противопоставянето между ръководствата на прокуратурата и следствието", посочи той.

По думите му не може при всеки въпрос от съдебната система да се вземат конюктурни решения.

"Наближава конституционна реформа, която изглежда ще има същите резултати като предните. Не се прави анализ и не се изнасят желаните резултати. ПП ще има спомагателна роля в този процес. Може ли хора, които са наричали своите конституционни партньори до преди ден-два фашисти, сега да им предлагат най-същественото действие по отношение на основния закон? Как може да има единомислие или ценностно сближаване или трябва да се моделира съдебната власт, за да се държат ключовите позиции в нея? При ниското доверие в политическата система, има ли легитимност за ВНС?", заяви той.