Яница Петкова: Подкрепата за “Възраждане“ е критика към “системните“ партии

Вотът не разпокъса БСП, над 100 000 не подкрепят никой, сподели социологът

Новини
09:34 - 03 Април 2023
2530
Яница Петкова: Подкрепата за “Възраждане“ е критика към “системните“ партии

“Временните резултати ни показват, че всичко е в рамките на очакваното“, каза Яница Петкова от социологическа агенция “Галъп интернешънъл“.

Според нея българите направиха своя избор, въпросът е “как ще бъде разчетен от тези, които са били избрани“.

Тя подчертава също, че се вижда, че разликата между първия и втория е много малка, но третият сякаш вече е нова политическа сила, която расте в последните няколко вота и увеличава своята подкрепа.

Според нея подкрепата за “Възраждане“ често е насочена като критика към партиите, които наричаме “системни“.

“Въпреки очакванията вотът на БСП да бъде разпокъсан между новите кандидати за лявото пространство, тя не увеличи резултата си, но запази това, което беше регистрирала на предишни избори“, посочва още Петкова.

Яница Петкова посочи още, че “Движението за права и свободи“ по тези предварителни данни, също не получи ръста, който очакваше от хартиените бюлетини: “Очевидно проблемът не е там. Може би тази партия е достигнала лимита си за електорална подкрепа. Чакаме още протоколи от чужбина“.

Петкова каза също, че ИТН, която по предварителните данни преминава изборната бариера, запазва младежкия си профил. Според нея това отново “изглежда като вид протестен вот на младите хора“.

“Ако съберем целия протестен вот, може да се окаже, че това е най-сигурната подкрепа. Хората, които са избрали опцията “не подкрепям никого“ са може би над 100 000 души до момента“, посочва още тя.

“Сякаш отново се залагаше на стратегията колко е неподходящ другият за управление, а не да докажем колко сме способни и подходящи ние. Това, което направи впечатление, е силната мобилизация на лидерите, особено в последните дни на кампанията. Иначе се запазиха традиционните за всяка партия методи за привличане на подкрепа“, казва още Яница Петкова в “Нашият ден“ по БНР.