Япония обяви извънредно положение заради COVID-19 три месеци преди Олимпиадата

Страната се бори с нарастващ брой заразени

Новини
14:00 - 23 Април 2021
2867
Япония обяви извънредно положение заради COVID-19 три месеци преди Олимпиадата

Япония обяви ново извънредно положение заради коронавируса (COVID-19) в Токио и три други префектури, след като страната се бори с нарастващ брой заразени само три месеца преди церемонията по откриването на Олимпийските игри, предаде "Франс прес".

Епидемията от коронавируса в страната остава много по-малка, отколкото в много страни, но увеличаване на заразените в последно време притесни властите и медицинските специалисти, дори след като правителството и организаторите на Олимпиадата настояват, че игрите ще се проведат през лятото.

"Днес решихме да обявим извънредно положение в префектурите Токио, Киото, Осака и Хиого", обяви премиерът Йошихиде Суга, позовавайки се на нарастването на инфекциите, включващи нови варианти на вируси. Мярката ще продължи от 25 април до 11 май.

Министърът за отговор на вирусите в страната Ясутоши Нишимура по-рано предупреди за "силно чувство за криза", като заяви, че настоящите ограничения не са достатъчни.

Мерките ще бъдат по-строги от последното извънредно положение в Япония, наложено в някои части на страната от януари, но все още далеч от суровите блокировки, наблюдавани в някои части на света.

Властите искат баровете и ресторантите да спрат да продават алкохол или да затворят и да затворят големи търговски обекти като молове.

Мярката ще съвпадне с празника Златна седмица, който е най-натовареният период на пътуване в Япония през годината, и може да включва съкращаване на някои влакови и автобусни услуги, за да обезкуражи движението.

Зрителите също ще бъдат със забрана за спортни събития, които могат да продължат при затворени врати. Ще се насърчава работата от разстояние.

Въпреки че мерките започват от неделя, губернаторът на Токио Юрико Койке призова жителите незабавно да започнат да вземат предпазни мерки, включително да избягват пиенето на улицата, след като баровете и ресторантите се затварят рано.

Тя дори призова бизнеса да изключва осветлението си вечер, за да насърчи хората да стоят настрана.

"След 20:00 ч. молим да се изключат ярките надписи по улиците, неоновите табели и осветлението", каза тя.

"През нощта ще бъде тъмно, само с включени улични светлини", добави тя, за да "ограничи потока от хора".

Япония постигна известен успех с коронавируса с по-малко от 10 000 смъртни случая, въпреки че никога не е налагала строги мерки за блокиране.

Но случаите нараснаха през зимата и се възстановиха, след като предишното извънредно положение беше отменено през март.

Токио в петък регистрира 759 случая, докато Осака регистрира 1162 нови инфекции, малко по-малко от рекордния брой по-рано през седмицата.

Властите в Осака съобщиха, че здравните заведения там вече са претоварени и леглата за тежко болни пациенти изчезват.

Длъжностни лица настояват, че ситуацията няма да повлияе на подготовката за игрите, като шефът на Токио 2020 Сейко Хашимото каза пред репортери в петък: "ние не мислим за отмяна."

"Мислим как можем да се подготвим по начин, който дава приоритет на безопасността и кара хората да чувстват, че могат да се държат безопасно, и ги кара да искат да бъде държана."

Но скокът на инфекциите вече нарушава всичко от щафетата на олимпийската факла - която беше изтласкана от обществените пътища в няколко региона - за тестване на събития и квалификации.

В петък австралийският екип за гмуркане се оттегли от Световната купа по гмуркане, планирана за 1-6 май в Токио, заявявайки, че "не е безопасно" да пътува до Япония.

Междувременно програмата за ваксинация в Япония се движи бавно, като малко повече от 1,5 милиона души са направени първи и само около 827 000 са напълно ваксинирани.

Обществеността на Япония продължава да се противопоставя на провеждането на Игрите тази година, благоприятствайки по-нататъшно забавяне или категорично отмяна.

"Аз съм за (Олимпийските игри) в смисъл, че трябва да поддържаме икономиката", каза 48-годишният Коджи Йокой пред АФП в Токио.

"Но когато виждам възрастни хора, хоспитализирани по телевизията, си казвам:" Това не е възможно "."