Японките - без очила на работа

Много компании принуждават служителките си да носят контактни лещи

Новини
17:55 - 09 Ноември 2019
5832
Японките - без очила на работа

Хаштаг "забрана за очила" набра висока популярност тази седмица в Япония. Става въпрос за физическа забрана, която няколко компании са въвели за своите служителки.

В социалните мрежи се разгоря дискусия около установената практика, след като телевизия Nippon излъчи филм за това как в много японски компании работодателите принуждават своите служителки да се откажат от очилата в полза на контактните лещи. Това се случва, дори когато са налице медицински противопоказания за ползването на лещи, съобщава Би Би Си.

Аргументът – с очила служителките изглеждали по-малко женствени и дружелюбни. Потребителите в социалните мрежи в Япония били възмутени от подобна дискриминация.

„Ако носенето на очила на работа представлява реален проблем, тогава те трябва да бъдат забранени както за жените, така и за мъжете”, пише актрисата Юми Исикава, която стана автор на петиция срещу изискването жените да ходят на работа на високи токчета.

Според експерти причините, които се изтъкват срещу носенето на очила от жени, нямат никакъв смисъл и изискването има определено дискриминационен характер.

Изискването жените да се появяват на работа с обувки с висок ток, но без очила, е отражение на старото традиционно японско мислене.

То няма никаква връзка с качеството на работа. Компаниите искат техните служителки да изглеждат женствено, а в техните разбирания това изключва носенето на очила.

От своя страна, привържениците на неформалната забрана твърдят, че очилата не се съчетават с традиционните японски дрехи.

В отговор са публикувани снимки на известни хора, облечени в кимоно и носещи очила.

През март в японските социални мрежи по подобен начин започна кампания срещу изискването служителките да носят на работа грим. В началото на годината възмущение предизвика искането жените да ходят на работа, обути в обувки с висок ток. Тогава стана популярен хаштагът #KuToo, съставен от думите kutsu (обувка) и kutsuu (болка) – по аналогия с #MeToo.

През юни група активисти внесе петиция в правителството с настояване да се забрани на работодателите да карат служителките си да носят високи токове на работа.

От Министерството на здравеопазването са заявили за медиите, че не са разглеждани никакви изменения в правилата за облеклото на работното място.