Яра Бубнова стала руководителем Национальной художественной галереи*

Топ
18:23 - 25 Ноември 2019
11400
Яра Бубнова стала руководителем Национальной художественной галереи*

Ярослава (Яра) Бубнова очаквано бе избрана за директор на Националната галерия, съобщиха днес от Министерството на културата. Бубнова получава поста след конкурс, проточил се няколко месеца. Събеседването с кандидатите е било на 8 ноември. Бубнова, която е с руски произход, все още говори трудно български език.

За поста бяха допуснати да се явят още двама изкуствоведи – Надежда Джакова и Филип Зидаров, син на големия художник Любен Зидаров. Двамата са „некласирани“ – „с оглед на това, че кандидатите не са получили необходимия минимален брой точки, съгласно изискванията на Наредбата“. Преди това до участие не е бил допуснат може би най-подготвения експерт - изкуствоведа Пламен Петров, който е бил отстранен с доста обтекаеми мотиви. По информация на Lupa.bg, Петров възнамерява да съди Министерството на културата.

Ярослава Бубнова заема длъжност в ръководството на „Квадрат 500“ от откриването му, а до провеждането на конкурса тя ръководи галерията като изпълняващ длъжността. От 1985 г. насам тя е била на различни позиции в Галерията за чуждестранно изкуство. През 1995 г. създава Института за съвременно изкуство – София (ИСИ) и го оглавява. От 19 септември 2018-а става временен директор на Националната галерия – и впоследствие се оказа, че е съвместявала този пост едновременно с този в ИСИ. Тогава тя призна, че е допуснала административно нарушение, защото е напуснала Институт със закъснение два месеца. По думите ѝ, е подала молба навреме, но промяната не била вписана веднага заради забавяне на пререгистрацията в Търговския регистър.

Още преди два месеца в арт средите се понесе мълвата, че Бубнова ще спечели конкурса, тъй като е получила личната благословия на министъра на културата Боил Банов. 

* Заглавието "Яра Бубнова стана директор на Националната художествена галерия" е на руски език, тъй като изкуствоведката все още трудно говори и чете на български